Roláda se šmakounem, kokosovou smetanou, banánem a Ghítelou zpět

Ingredience:
vejce6 ksmleté vlašské ořechy9 lžickypřící prášek bio-nebio bezlepkový2,5 lžičky
karob3 lžícekokosový cukr50 gbanán1 ks
kokosová smetana Soyatoo1/2 balenípřírodní Šmakoun100 gGhítela dle potřeby
vlašské ořechy na ozdobení
vejce 6 ks, mleté vlašské ořechy 9 lžic, kypřící prášek bio-nebio bezlepkový 2,5 lžičky, karob 3 lžíce, kokosový cukr 50 g, banán 1 ks, kokosová smetana Soyatoo 1/2 balení, přírodní Šmakoun 100 g, Ghítela dle potřeby, vlašské ořechy na ozdobení

Příprava

Tak tuhle dobrůtku jsem ochutnala u babičky a těšila jsem se, až jí vyzkouším. Babička měla roládu naplněnou zakysanou smetanou, kterou syn nesmí, takže jsem si poradila po svém. Měla jsem problémy se stočením, protože nějaký 85 centimetrový skřítek mi přetočil knoflík na troubě na plné grády, takže jsem byla ráda, že to tak dopadlo. Při stáčení rolády mi zase křičel do ucha mami mňamíííí a banán dosti důrazným tónem. No ponaučení, že když člověk potřebuje klid, nezbude nic jiného než péct v noci.

Dáme si rozehřát troubu na 150°C a mezitím si připravíme těsto na roládu. Oddělíme bílky od žloutků. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který dáme stranou. Žloutky utřeme s cukrem, postupně přidáme karob, mleté vlašské ořechy, kypřící prášek a nakonec vmícháme ručně vyšlehané bílky.

Připravené těsto nalijeme na pečící papír, který si můžeme potřít tukem, rovnoměrně rozetřeme a dáme péct. Piškot je hotový během chvíle, pokud jej vysušíte, bude praskat a přilepí se k pečícímu papíru. Do 10 minut je hotový, vyzkoušíme špejlí. Když je korpus upečený, necháme krátce zchladnout a hned plníme, ale ne příliš, praskal by. Celou plochu piškotu potřeme Ghítelou. Na náplň jsem zvolila přírodního šmakouna s kokosovou smetanou a banán. Banán jsem vyšlehala tyčovým mixérem společně se šmakounem, šlehačku jsem vyšlehala zvlášť a nakonec smíchala dohromady, naplnila a zatočila pomocí pečícího papíru. Já roládu před stočením z pečícího papíru nesundala, dočetla jsem se, že někdo sundává, případně stočí, nechá odpočinout a později plní. Těsto je velmi křehké, takže bych třetí variantu neriskovala. Po stočení jsem vzala čistý pečící papír, do kterého jsem roládu utáhla a dala vychladit do lednice, byla to moje první roláda a mám na čem pracovat, ale chuť je dokonalá.

Poznámka:

Pokud se na roládu necítíte, udelejte klidně řezy.

Smetana Soyatoo je rostlinná alternativa smetany ke šlehání.

Ghítela je luxusní alternativa oblíbené pomazánky. Složení: arašídové máslo, ghí, kakao, med, vanilka vše v BIO kvalitě.

Volba náplně je libovolná, můžete použít cokoliv, ale mějte na paměti, že hotové těsto je křehké, můžete polít čokoládou, potřít zbylou smetanou, posypat mletými ořechy, variací nepřeberné množství. Určitě nepoužívejte příliš mokrou náplň, jinak se těsto rozmočí.

Pokud máte alergii na ořechy, můžete vyzkoušet jejich náhradu v podobě šachorové mouky, která je přirozené bezlepková. Šáchorová mouka slouží především jako náhražka mletých ořechů. Může se používat i bez tepelné úpravy.

2016-04-06 Dezerty

Autor:

Počet porcí
12
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI