Scones s rozinkami zpět

Ingredience:
rozinky (namočené tři hodiny v rumu nebo amarettu)120 ghladká mouka360 gprášek do pečiva4 lžičky
změklé máslo100 gmoučkový cukr90 gstrouhaná kůra z citronu1/2 ks
vejce2 kssmetana ke šlehání a dobrá jahodová marmeláda s většími kousky, ideálně domácí od babičky :) k podávánímléko100 ml
rozinky (namočené tři hodiny v rumu nebo amarettu) 120 g, hladká mouka 360 g, prášek do pečiva 4 lžičky, změklé máslo 100 g, moučkový cukr 90 g, strouhaná kůra z citronu 1/2 ks, vejce 2 ks, smetana ke šlehání a dobrá jahodová marmeláda s většími kousky, ideálně domácí od babičky :) k podávání, mléko 100 ml

Příprava

Scones jsou typické vdolečky s velkou tradicí ve Skotsku , podávají se tradičně k čaji jako sladká tečka :) A jejich výhoda? Jsou jednoduché, vypadají krásně a jsou taaaak dobré. Ideální je zadělat těsto jeden den večer a péct druhý den ráno, pěkně teplé k snídani :) 

Přesně takhle jsem je podávala dnes ráno..ta vůně která provoní celou kuchyni  je prostě úžasná..Hned se vstává líp..teda tomu kdo nepeče a jen si pochutnává,ale co bychom pro své drahé polovičky neudělali :)

Mouku smícháme s práškem do pečiva. V jiné míse smícháme máslo s cukrem, pak přidáme vejce, mléko, kúru - těsto musí být bez žmolků, takže vejce radši přidávejte po jednom a dobře zašlehejte! Poté přisypeme mouku s práškem do pečiva a vše spojíme v krásně pevné těsto do kterého přidáme okapané rozinky. Zabalíme do folie a dáme do druhého dne do lednice.

Troubu předehřejeme na 200°C a těsto vyndáme na pomoučněný vál, kde z něj vyválíme placku o síle cca 2cm. Z té potom vykrajujeme kolečka o průměru 5-6 cm. Ty přendáme na plech vyložený pečícím papírem a dáme do trouby péct dozlatova na 15-20 min. Těsto hodně vyběhne a krásně zezlátne, někde i trochu praskne ,ale to vše dodává na domáckém vzhledu :) Zda jsou hotové můžeme vyzkoušet špejlí, pak vyndáme a necháme vychladnout na mřížce.

Mezitím si do tuha ušleháme smetanu a připravíme marmeládu. Můžeme podávat ještě lehce vlažné, tak mi chutnaly nejvíc nebo až úplně studené, rozkrojené a naplněné marmeládou se šlehačkou :) Mňam. Ideálně doporučuji jíst po půlkách, nesnažte se náplň přiklopit ...nebo budete mít marmeládu i pod stolem. Dobré jsou i druhý den, další dny už jsou tvrdší. Ale stejně nevydrží ani do druhého dne, protože přece ještě máme nejen snídani,ale i čaj o páté ?:)

2014-08-27 Dezerty

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI