Špaldovo-žitná bublanina zpět

Ingredience:
vejce6 kspanela či jiné sladidlo80 gšpaldová mouka T 630213 g
žitná mouka bio Harmonie jemně mletá80 gbezfosfátový prášek do pečiva1 ksvoda (případně mléko)100 ml
hrubá mouka na vysypání formyolej na vymazání formyovoce dle chuti
vejce 6 ks, panela či jiné sladidlo 80 g, špaldová mouka T 630 213 g, žitná mouka bio Harmonie jemně mletá 80 g, bezfosfátový prášek do pečiva 1 ks, voda (případně mléko) 100 ml, hrubá mouka na vysypání formy, olej na vymazání formy, ovoce dle chuti

Příprava

Už delší dobu jsem měla chuť na bublaninu, ale z mražených jahod to prostě není ono. Naskytla se mi příležitost koupit jahůdky, které už konečně mají tu správnou chuť, a tak jsme přebytek zužitkovali při přípravě bublaniny, kterou jsme připravovali společně se synem, kterého vaření strašně moc baví a rád se do příprav zapojuje. Měla jsem co dělat, abych ji vůbec stihla vyfotit, protože nenechavé ručičky byly všude, prostě už byla veliká chuť na tu dobrotu. Už se moc těším na domácí jahody, na které zatím chodíme do skleníku, kde se již pomalinku začínají červenat, hurá a velké natěšení na jahodovou sezónu. Bublanina je moučník, kterým nepohrdnou velcí ani malí. Je to jeden z nejvděčnějších moučníků, alespoň tedy u nás doma.

A nyní k přípravě bublaniny. Vejce rozklepneme a dáme do mísy společně s panelou, utřeme vše společně do hutného krému, což potrvá několik minut. Následně již jen zlehka vmícháme proseté mouky společně s kypřícím práškem, střídavě s vodou. Pokud chceme vláčnější těsto, přidáme 3 lžíce oleje či 1 lžíci Ghí, s těstem dlouho nepracujeme, lepek u špaldové i žitné mouky je křehký a nesnese dlouhé mísení těsta, upečené těsto pak ztrácí na nadýchanosti.

Připravené těsto nalijeme do tukem vytřené a moukou vysypané formy, já použila dortovou formu. Přidáme omyté a pokrájené jahody či jiné oblíbené ovoce a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme na 180 - 200°C přibližně 45 minut, vyzkoušíme špejlí.

2017-05-16 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI