Tažený štrúdl zpět

Těsto na 2 šišky:
hladká mouka300 golej2 lžícevejce1 ks
kvásný ocet1 lžícesůl špetkavlažná voda1/8 l
Náplň na 2 šišky:
střední jablka8 ksstrouhanka dle potřebymáslocca 100 g
rozinky2 hrstiskořice dle chuticukr dle chuti
hladká mouka 300 g, olej 2 lžíce, vejce 1 ks, kvásný ocet 1 lžíce, sůl špetka, vlažná voda 1/8 l, střední jablka 8 ks, strouhanka dle potřeby, máslo cca 100 g, rozinky 2 hrsti, skořice dle chuti, cukr dle chuti

Příprava

Jablečný štrúdl - podzimní dezert mého dětství. Pamatuju si, jak mamka dělala asi 8 šišek naráz, aby zbylo na každého, celý byt voněl jablky a skořicí a já si krájela jeden kousek za druhým, loupala jednotlivé vrstvy a užívala si každé patro zvlášť. Láska ke štrúdlu mi zůstala i do dospělosti, jen už dneska ho jím poněkud kulturněji a těsto mi vytahuje muž (protože jemu to tak jde...:o))). Recept je od mé maminky.

V hrnečku si rozmícháme vodu, sůl, vajíčko, ocet a olej. Na vál nasypeme mouku, udělám v ní důlek, do něj nalijeme tekutinu, promícháme s moukou a potom rukama vypracujeme vláčné a pružné těsto.

Těsto posadíme na pomoučené prkénko, přiklopíme nahřátým hrncem (ten si rozehřejeme třeba nasucho na sporáku) a necháme 30 minut odpočívat.

Připravíme si čistou utěrku a pomoučíme ji.  Vezme půlku těsta a buď ho rovnou začneme vytahovat přes klouby do velké a tenké placky a nebo si nejprve válečkem vyválíme a poté kloubama prstů vytahujeme do potřebné tenkosti. Těsto by mělo být tak tenké, že je přes něj vidět vzorek utěrky. Pokud se těsto hodně trhá, nahřejeme znovu hrnec a necháme ho prohřát. Pokud se udělá pár dírek, nevadí, lze je zalepit kouskem těsta. 

Těsto si položíme na utěrku a celou plochu placky pokapeme rozpuštěným máslem. Na polovinu placky začneme vršit náplň: slabou vrstvou strouhanky, na ní oloupaná na plátky nastrouhaná jablka, posypeme cukrem (pokud jsou sladká jablka, není nutné cukrovat) a skořicí , poklademe rozinkami (ty je možné dopředu namočit do rumu, ale nutné to není) a znovu celou náplň pokapeme máslem.

Začneme placku pomocí utěrky rolovat (začínáme u části s náplní), hotový závin překlopíme opět pomocí utěrky na plech, vytvoříme konce závinu (těsto zamáčkneme a složíme pod štrúdl). Celý závin potřeme rozpuštěným máslem a dáme péct na 160-180°C na 20-30 minut do zezlátnutí.

Po upečení závin opět potřeme máslem (aby kůrka změkla), pocukrujeme a můžeme podávat. 

2016-12-09 Dezerty

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI