Trés léches (Tří mlékový dort) zpět

Ingredience:
máslo na vymazání formyhladká mouka125 gkypřící prášek do pečiva1,5 lžičky
sůl špetkakrupicový cukr + 50 g150 gvejce (oddělené žloutky a bílky)5 ks
mléko80 mlvanilkový lusk1 ksslazené kondenzované mléko1 konzerva
neslazené kondenzované mléko1 konzervasmetana + 500 ml50 mlrum dle chuti
loupané mandle100 gtřtinový cukr100 gvoda trochu
skořice špetka
máslo na vymazání formy, hladká mouka 125 g, kypřící prášek do pečiva 1,5 lžičky, sůl špetka, krupicový cukr + 50 g 150 g, vejce (oddělené žloutky a bílky) 5 ks, mléko 80 ml, vanilkový lusk 1 ks, slazené kondenzované mléko 1 konzerva, neslazené kondenzované mléko 1 konzerva, smetana + 500 ml 50 ml, rum dle chuti, loupané mandle 100 g, třtinový cukr 100 g, voda trochu, skořice špetka

Příprava

Když jsem ho chystala poprvé, byl dobrý. Když jsem ho udělala podruhé, dostal mě. Jednoduchý nadýchaný piškot prolitý nápaditě sladkou „šťávou“, skrytý pod vrstvou šlehačky a dozdobený vším, co máte rádi. Přesně to je radost, která přišla z Mexika pod názvem Tří mlékový dort. Já ji potkala v Deníku Dity P. a už ji nikdy nechci opustit. Má jen jeden malý nedostatek – nedá se krájet na malé porce!

Jak říkám, zdobit se dá čímkoliv. Já použila na tenké plátky pokrájené nektarinky, zkaramelizovala jsem si pár mandlí a otrhala zbytky levandule….

Menší pekáček nebo větší dortovou formu vymažeme máslem a vyložíme pečícím papírem (papír se k máslu přilepí a při troše snahy bude pěkně kopírovat tvar nádoby). Troubu předehřejeme na 175°C. Ve velké míse smícháme mouku, kypřící prášek a špetku soli. V menší míse, ideálně elektrickým šlehačem, prošleháme žloutky s větším dílem cukru (150 g) až do husté světle žluté nadýchané směsi. Vyškrábneme dřeň z celého vanilkového lusku, tu přidáme do žloutkové směsi, a to vše promícháme i s mlékem. Žloutkovou směs přilijeme k mouce a opatrně zpracujeme dohromady. V další vysoké míse ušleháme bílky do sněhu, postupně přidáme 50 g cukru a šleháme dál do sněhu lesklého a pevného, až nám při vytahování půjdou od metliček tuhé špičky. Sníh opatrně, ideálně gumovou stěrkou, vmícháme do žloutkového těstíčka, aby nám vznikla hladká jednolitá nadýchaná směs. Tu vlijeme do připraveného pekáče, rovnoměrně ji rozetřeme a dáme péct do vyhřáté formy asi na 40 minut. Kontrola vpichem špejle vítána. :)
Jakmile máme korpus hotový, necháme ho úplně zchládnout a stáhneme z něj pečící papír. Pokud nemáme dost velký servírovací tác, doporučuji znovu položit na papír a do původní formy. Korpus pak velmi důkladně propícháme vidličkou, a to včetně okrajů a rožků. V misce smícháme obě plechovky kondenzovaného mléka, 50 ml smetany a asi lžíci rumu. Touto slaďoučkou směsí důkladně do posledního místečka prolijeme korpus – včetně posledního okraje. Použijeme veškerý sirup a koláč necháme tak půl hodinky odležet, ať nám všechno pěkně vsákne.
 
Mezitím vyšleháme 500 ml smetany do pevné šlehačky. Pokrájíme ovoce podle chuti a zkaramelizujeme mandle (nebo i jiné oříšky). Jak? Snadno. Vezmeme tolik cukru, kolik máme mandlí – v našem případě je to 100 g. Cukr dáme do kastrůlku, zalijeme třemi lžícemi vody a svaříme na cukrový sirup. Jakmile začne trošku houstnout, vsypeme všechny mandle a mícháme několik minut, dokud se všechny oříšky neobalí v karamelových krystalech. Když je hotovo, přesypeme mandle na talíř, obalíme ještě v mleté skořici a necháme úplně vychladnout.

Teď už zbývá jen dát všechno dohromady. Takže na prolitý korpus přendáme šlehačku, důkladně ji rozmažeme po celé ploše, vyskládáme ovoce (já jsem měla nektarinky a můžu jen doporučit) a ledabyle poházíme mandle. Teď už jen potěšte své blízké touto neodolatelnou sladkostí. Věřte, že vám budou zobat z ruky.

2014-01-09 Dezerty

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídladezerty
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI