Těsto: | |||||
polohrubá mouka | 500 g | vejce | 2 ks | máslo nebo hera | 150 g |
moučkový cukr | 150 g | vanilkový cukr | 1 balíček | prášek do pečiva | 1 balíček |
zakysaná smetana | 150 g | tvaroh | 250 g | citronová kůra | 1 lžička |
sekané mandle | 50 g | oříšky | 50 g | rozinky, brusinky, kandované ovoce | dle chuti |
Náplň: | |||||
sekané ořechy | dle chuti | sekané mandle | dle chuti | kandované třešně | dle chuti |
marcipán | 100 g | ||||
Po upečení: | |||||
rozehřáté máslo | 100 g | moučkový cukr | na posypání |
Naprosto neodolatelná, chuťově dokonalá, děsně žravá, vláčná a ... no prostě nejbáječnější štóla jakou jsem kdy jedla. Navíc není vůbec pracná, za pár minut se už bude péct v troubě.
Ze všech surovin vypracujeme v míse mixérem těsto. Uřízneme si dva pečící papíry. Těsto si rozdělíme (od oka) na dvě části, ze kterých uděláme dvě menší štoly. Pokud nejsme žádní troškaři, klidně můžeme nechat těsto v celku a udělat jednu pěkně macatou.
Pečící papír jemně pomoučíme, položíme těsto a lehce jej rozprostřeme, snažíme se udržovat tvar obdélníku. I těsto jemně pomoučíme a rozválíme na silný obdélník. Z marcipánu uválíme váleček dlouhý stejně jako delší strana obdélníku. Marcipán umístíme do středu těsta a po jeho celé délce vysypeme cestičku mandlemi, ořechy a kandovaným ovocem.
Štolu pak na dvakrát přeložíme, abychom ukryly náplň a hřbetem ruky vytvoříme charakteristický důlek. Pečeme asi 35 minut ve středně vyhřáté troubě (175 oC).
Po upečení celou ještě horkou štólu trpělivě potíráme rozpuštěným máslem, dokud se všechno nevsaje. Hojně pocukrujeme a než se dáme do ochutnávání, počkáme až vychladne (nestojíme přece o bolavý žaludek).
Z uvedeného množství připravíte 2 silné štoly o délce cca 35 cm.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI