Tvarohová štola zpět

Těsto:
polohrubá mouka500 gvejce2 ksmáslo nebo hera150 g
moučkový cukr150 gvanilkový cukr1 balíčekprášek do pečiva1 balíček
zakysaná smetana150 gtvaroh250 gcitronová kůra1 lžička
sekané mandle50 goříšky50 grozinky, brusinky, kandované ovoce dle chuti
Náplň:
sekané ořechy dle chutisekané mandle dle chutikandované třešně dle chuti
marcipán100 g
Po upečení:
rozehřáté máslo100 gmoučkový cukr na posypání
polohrubá mouka 500 g, vejce 2 ks, máslo nebo hera 150 g, moučkový cukr 150 g, vanilkový cukr 1 balíček, prášek do pečiva 1 balíček, zakysaná smetana 150 g, tvaroh 250 g, citronová kůra 1 lžička, sekané mandle 50 g, oříšky 50 g, rozinky, brusinky, kandované ovoce dle chuti, sekané ořechy dle chuti, sekané mandle dle chuti, kandované třešně dle chuti, marcipán 100 g, rozehřáté máslo 100 g, moučkový cukr na posypání

Příprava

Naprosto neodolatelná, chuťově dokonalá, děsně žravá, vláčná a ... no prostě nejbáječnější štóla jakou jsem kdy jedla. Navíc není vůbec pracná, za pár minut se už bude péct v troubě.

Ze všech surovin vypracujeme v míse mixérem těsto. Uřízneme si dva pečící papíry. Těsto si rozdělíme (od oka) na dvě části, ze kterých uděláme dvě menší štoly. Pokud nejsme žádní troškaři, klidně můžeme nechat těsto v celku a udělat jednu pěkně macatou.

Pečící papír jemně pomoučíme, položíme těsto a lehce jej rozprostřeme, snažíme se udržovat tvar obdélníku. I těsto jemně pomoučíme a rozválíme na silný obdélník. Z marcipánu uválíme váleček dlouhý stejně jako delší strana obdélníku. Marcipán umístíme do středu těsta a po jeho celé délce vysypeme cestičku mandlemi, ořechy a kandovaným ovocem. 

Štolu pak na dvakrát přeložíme, abychom ukryly náplň a hřbetem ruky vytvoříme charakteristický důlek. Pečeme asi 35 minut ve středně vyhřáté troubě (175 oC).

Po upečení celou ještě horkou štólu trpělivě potíráme rozpuštěným máslem, dokud se všechno nevsaje. Hojně pocukrujeme a než se dáme do ochutnávání, počkáme až vychladne (nestojíme přece o bolavý žaludek).

2015-12-08 Dezerty

Poznámka

Z uvedeného množství připravíte 2 silné štoly o délce cca 35 cm.

Autor:

Počet porcí
20
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostvánoce
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI