Vánočka zpět

Ingredience:
1:1 hlaká a polohruná mouka750 gcukr krupice180 gmásla (Hera)180 g
vejce2 ksmléko375 mlčerstvé droždí50 g
vanilkový cukr1 kssůl špetkacitron (kůra)1 ks
rozinky namočené v rumu hrstkamandle na posypání hrstka
1:1 hlaká a polohruná mouka 750 g, cukr krupice 180 g, másla (Hera) 180 g, vejce 2 ks, mléko 375 ml, čerstvé droždí 50 g, vanilkový cukr 1 ks, sůl špetka, citron (kůra) 1 ks, rozinky namočené v rumu hrstka, mandle na posypání hrstka

Příprava

U nás se rozinky neuchytily, takže tuto Vánočku dělám bez nich. O to bohatěji můžete posypat Vánočku mandlemi. 

Těsto nechávám vypracovat a nakynout v domácí pekárně. Nejprve nalijeme mléko, rozehřáté máslo, vejce a pak přidáme sypké suroviny a rozdrobíme droždí. Zapneme na program TĚSTO a počkáme, až těsto vykyne.
Poté těsto vyjmeme, ručně propracujeme a vytvoříme 9 stejných dílů. Z nich utvoříme " hady " a postupně splétáme. Nejprve ze čtyř hadů, uprostřed trochu bokem dlaně promáčkneme a uděláme žlábek. Na tento pletenec položíme cop ze tří hadů, opět uděláme uprostřed žlábek a nakonec ze dvou hadů. Ty trochu povytáhneme a přetáhneme tak, abychom oba konce zastrčili pod spodek vánočky. Sepneme shora všechny patra několika špejlemi a necháme opět kynout alespoň hodinu.

Troubu vyhřejeme na 180 - 200C. Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a vložíme do trouby. Jakmile ji vložíme, asi po minutě dvou stáhneme teplotu na 160C a pečeme dozlatova. Zkoušíme špejlí, a pokud se těsto již nelepí, máme hotovo. Vánočku nechávám zchladnout v otevřené troubě.

2014-12-15 Dezerty

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostvánoce
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI