Ingredience: | |||||
1:1 hlaká a polohruná mouka | 750 g | cukr krupice | 180 g | másla (Hera) | 180 g |
vejce | 2 ks | mléko | 375 ml | čerstvé droždí | 50 g |
vanilkový cukr | 1 ks | sůl | špetka | citron (kůra) | 1 ks |
rozinky namočené v rumu | hrstka | mandle na posypání | hrstka |
U nás se rozinky neuchytily, takže tuto Vánočku dělám bez nich. O to bohatěji můžete posypat Vánočku mandlemi.
Těsto nechávám vypracovat a nakynout v domácí pekárně. Nejprve nalijeme mléko, rozehřáté máslo, vejce a pak přidáme sypké suroviny a rozdrobíme droždí. Zapneme na program TĚSTO a počkáme, až těsto vykyne.
Poté těsto vyjmeme, ručně propracujeme a vytvoříme 9 stejných dílů. Z nich utvoříme " hady " a postupně splétáme. Nejprve ze čtyř hadů, uprostřed trochu bokem dlaně promáčkneme a uděláme žlábek. Na tento pletenec položíme cop ze tří hadů, opět uděláme uprostřed žlábek a nakonec ze dvou hadů. Ty trochu povytáhneme a přetáhneme tak, abychom oba konce zastrčili pod spodek vánočky. Sepneme shora všechny patra několika špejlemi a necháme opět kynout alespoň hodinu.
Troubu vyhřejeme na 180 - 200C. Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a vložíme do trouby. Jakmile ji vložíme, asi po minutě dvou stáhneme teplotu na 160C a pečeme dozlatova. Zkoušíme špejlí, a pokud se těsto již nelepí, máme hotovo. Vánočku nechávám zchladnout v otevřené troubě.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI