Velikonoční veganské Jidáše zpět

Ingredience: polohrubá mouka430 gsušené droždí1 balíček
cukr krupice40 grostlinné mléko230 mlkokosový olej65 g
sůl špetkaagáve sirup9 pol. lžiccitronová šťáva4 pol. lžíce
Ingredience: , polohrubá mouka 430 g, sušené droždí 1 balíček, cukr krupice 40 g, rostlinné mléko 230 ml, kokosový olej 65 g, sůl špetka, agáve sirup 9 pol. lžic, citronová šťáva 4 pol. lžíce

Příprava

Taky občas sledujete v televizi někoho jak se cpe, nebo zrovna něco vaří a říkáte si „Tohle musím zkusit!“? Mě se to stává celkem často, jídlo mám opravdu ráda a vždy když se mi podaří veganská dobrota, která chutná i neveganům, mám ohromnou radost. Díky pořadu Peče celá země jsem objevila několik sladkostí, které prostě musím zveganizovat. Jednou z nich jsou velikonoční Jidáše. Tohle pečivo je pro mě celkem novinkou, jinak je to ale tradiční pečivo. Jejich tvar má připomínat svinutý provaz, na kterém se Jidáš oběsil, když zradil Ježíše. Podle tradice se Jidáše potřené medem jedí za úsvitu na Zelený čtvrtek. Mají tak zajistit pevné zdraví a ochránit před nebezpečím. Jidáše jsou opravdu výborné pečivo z kynutého těsta, které ještě horké na plechu potřete sirupem, nebo poprášíte moučkovým cukrem.
A ať už Vám pevné zdraví zajistí, nebo ne, určitě si na nich pochutnáte a dostane do sebe pořádnou dávku energie.

V míse rozmícháte 2 PL mouky, droždí, 1 ČL cukru a 150 ml vlažného mléka, přikryjete utěrkou a necháte na teplém místě 15-20 minut vzejít.
Když droždí vzejde, přidáte do mísy zbytek mouky, cukru, mléka, sůl a rozehřátý olej. Vypracujete hladké nelepivé těsto, znovu přikryjete a dáte ho na hodinu kynout na teplé místo. Těsto krásně zvětší svůj objem.
Vykynuté těsto rozdělíte na 16 (nebo jiný počet) stejně velkých dílů. Každý díl rozválíte na váleček široký asi jako dámský palec a umotáte z něho Jidáše. Je mnoho tvarů a variací a je jen na Vás, jaký tvar zvolíte. Často se pečou například esíčka, provazy, ale taky klidně kuřátka.
Jidáše vyskládáte na plech vystlaný pečícím papírem, přikryjete utěrkou a necháte ještě 30 minut kynout. Ještě krásně zvětší objem, je dobré mezi nimi nechat trošku místa.
Takhle připravené Jidáše budete péct no 180°C po dobu třiceti minut.
Po vytažení z trouby je ještě teplé pomažete sirupem smíchaným s citronovou šťávou.

2020-04-06 Dezerty

Poznámka

Rostilnné mléko v receptu by bylo super, například mandlové nebo kokosové.

Autor:

Počet porcí
16
 porcí
Typ jídladezerty
Receptpro děti
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI