Zatočený kefírový dort s jahodami zpět

Těsto:
vejce3 ksvanilkový cukr1 balíčekcukr125 g
polohrubá mouka50 gškrobová moučka50 gkypřící prášek1/2 balíčku
kakao1 lžíce
Krém:
kefírové mléko (já použila nízkotučné)750 mlcitronová šťáva3 lžícecukr100 g
vanilkový cukr1 balíčeksmetana na šlehání200 mlželatina10 plátků
Na potření dortu:
smetana na šlehání250 mlztužovač šlehačky1 balíčekjahody300 g
vejce 3 ks, vanilkový cukr 1 balíček, cukr 125 g, polohrubá mouka 50 g, škrobová moučka 50 g, kypřící prášek 1/2 balíčku, kakao 1 lžíce, kefírové mléko (já použila nízkotučné) 750 ml, citronová šťáva 3 lžíce, cukr 100 g, vanilkový cukr 1 balíček, smetana na šlehání 200 ml, želatina 10 plátků, smetana na šlehání 250 ml, ztužovač šlehačky 1 balíček, jahody 300 g

Příprava

Dort podáváme nejlépe pěkně vychlazený.

Troubu si předehřejeme na 190°C.
Z vajec, 125g cukru a vanilkového cukru umícháme hustý krém, do kterého prosejeme mouku, škrob, kakao a prášek do pečiva. Vyšleháme do hladka a vlijeme na plech vyložený pečícím papírem. Urovnáme a dáme péci na cca 10-12 minut. Poté překlopíme na pocukrovanou utěrku a papír opatrně odstraníme.

Jahody si nakrájíme na plátky, nějaké necháme na ozdobu.

Dáme nabobtnat želatinu. Rozmícháme kefír, citronovou šťávu, 100g cukru a vanilkový cukr. Rozpustíme želatinu, rozmícháme ji ve 4-5 lžících kefíru a vmícháme do hmoty. Dáme chladit, až krém začne želírovat, vmícháme do něj ještě 200ml ušlehané smetany. Dáme do lednice.

Upečený a vychladlý plát nakrájíme podélně na 5 stejně širokých pruhů. Potřeme je krémem z jedné strany. Skládat budeme na dno dortové formy. První stočíme doprostřed, zvenku ho opět potřeme a kolem něj obtáčíme ostatní a vždy zvenku opět trochu namažeme. Ohradíme dortovým prstencem. Jahody vtlačujeme do krému mezi pláty. (viz. obrázek). Celý povrch potřeme zbytkem krému a dáme ztuhnout nejméně na 3 hodiny do lednice.
Nakonec ušleháme 250ml smetany se ztužovačem, potřeme dort vyjmutý z formy a dozdobíme.

2013-12-30 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI