Argentinský steak s gratinovanými bramborami a glazovanou šalotkou zpět

Na steak:
pravá svíčková400 gkoření Argentina špetkasůl špetka
olivový olej trochu
Gratinované brambory:
střední brambory6 kssmetana100 mlmléko100 ml
máslo kousekestragonové lístky hrstmuškátový ořech špetka
česnek dle chutisůl špetkapepř špetka
Glazované šalotky:
šalotka12 ksolivový olej trochutřtinový cukr2 lžíce
ocet balzamico4 lžícečervené suché víno100 mltymián2 snítky
máslo kouseksůl špetkapepř špetka
pravá svíčková 400 g, koření Argentina špetka, sůl špetka, olivový olej trochu, střední brambory 6 ks, smetana 100 ml, mléko 100 ml, máslo kousek, estragonové lístky hrst, muškátový ořech špetka, česnek dle chuti, sůl špetka, pepř špetka, šalotka 12 ks, olivový olej trochu, třtinový cukr 2 lžíce, ocet balzamico 4 lžíce, červené suché víno 100 ml, tymián 2 snítky, máslo kousek, sůl špetka, pepř špetka

Příprava

Pokud budete chtít slavnostnější jídlo, nabízím tuto skvělou kombinaci, která zase není až tak náročná na práci a skvěle chutná.

Steak:

Maso vyndáme z lednice asi hodinu před přípravou.
Ze svíčkové ukrojíme 2 steaky a potřeme je olivovým olejem. Okořeníme kořením Argentina. Dobře rozpálíme grilovací nebo jinou silnostěnnou pánev a maso nasucho opékáme zprudka asi minutu z každé strany. Pak stáhneme plamen a dopékáme podle toho, jak máte rádi maso upečené (rare- krvavý 2 minuty z každé strany, medium rare – středně propečený – 5 minut, medium well – propečený – 8 minut a well done – dobře propečený – 10 minut z každé strany). Steaky vybereme z pánve, osolíme je, zabalíme do alobalu a necháme dojít na teple asi 10 minut (po 5 minutách je otočíme). Šťáva se tak rovnoměrně rozloží.

Gratinované brambory:

Oloupané brambory nakrájíme na ne příliš silné plátky. Česnek utřeme na pastu a tu pak promícháme s kouskem másla. Touto směsí vytřeme zapékací misku. Brambory klademe do misky tak, aby se částečně překrývaly. Uděláme jednu vrstvu, osolíme, opepříme a posypeme natrhanými lístky estragonu. Pokračujeme další vrstvou brambor, jen místo estragonu strouhneme špetku muškátového oříšku. Opakujeme, dokud nespotřebujeme brambory. Nakonec smícháme mléko se smetanou a brambory zalijte. Pečeme v horké troubě (180 stupňů C) asi 40 minut. Povrch by měl být krásně zlatavý a brambory měkké.

Glazované šalotky:

V kastrůlku opečeme na troše oleje oloupané šalotky. Přisypeme cukr a dobře rozmícháme. Když se úplně roztaví, zastříkneme octem a zalijeme vínem. Přidáme tymián a zlehka osolíme. Za občasného míchání vaříme asi 30 minut. Omáčka by měla krásně zhoustnout. Na závěr přidáme lžičku másla na zjemnění.

2014-03-05 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravypečení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy60 min
Nápojvíno červené
Nákladyvyšší

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI