Bramborový džuveč (gjuvec) zpět

Ingredience:
vepřová plec nebo libová krkovice750 gcibule2 ksvětší brambory8 ks
bílá paprika2 - 3 ksvelká masitá rajčata3 kszelené fazolky2 hrsti
bílé hlávkové zelícca 200 gcuketa1/2 ksrajčatový protlak1 malá plechovka (2 lžíce)
čerstvá saturejka dle chutimletá sladká paprika1 lžícekoření čubrica (lze vynechat)1 lžička
mletý pepř dle chutisůl dle chutiolej dle potřeby
vepřová plec nebo libová krkovice 750 g, cibule 2 ks, větší brambory 8 ks, bílá paprika 2 - 3 ks, velká masitá rajčata 3 ks, zelené fazolky 2 hrsti, bílé hlávkové zelí cca 200 g, cuketa 1/2 ks, rajčatový protlak 1 malá plechovka (2 lžíce), čerstvá saturejka dle chuti, mletá sladká paprika 1 lžíce, koření čubrica (lze vynechat) 1 lžička, mletý pepř dle chuti, sůl dle chuti, olej dle potřeby

Příprava

Džuveč je skvělé balkánské letní jídlo, které voní sluncem. Zužitkujete do něj spoustu zeleniny ze zahrady, rajčata, cukety, papriky, fazolky atd. A ještě ke všemu se to peče vše v jednom ... pekáči. No nezní to úplně skvěle? Zní, a hlavně to tak i chutná. Vyzkoušejte.

Název džuveč vznikl od slova gjuvec, což vlastně znamená hliněná nádoba, miska, ve které se jídlo připravuje. 

Předem všechny suroviny nakrájejte. Maso na kostky podobně jako na guláš, cibuli nadrobno, papriky a zelí na proužky, cukety a 2 rajčata na kostky cca 1x1 cm a fazolky překrájejte na kratší kousky.

Na oleji orestujte cibuli dohněda, přidejte maso a opečte ze všech stran. Zaprašte paprikou, osolte, okořeňte, vmíchejte protlak, vhoďte bylinky a podlijte do výšky masa. Zmírněte teplotu, přiklopte a duste asi 20-25 minut. Pak přidejte fazolky, rajčata, papriky, zelí a cuketu. Promíchejte, případně dosolte a duste ještě do změknutí masa.

Troubu předehřejte na 200-220°C. 

Připravte si hluboký pekáč nebo velkou zapékací mísu. Brambory a poslední rajče nakrájejte na plátky zhruba 0,5-1 cm. Brambory rozdělte na 3 části a první vyskládejte dno pekáče. Zlehka osolte. Na ně navršte rovnoměrně 1/2 podušené směsi, pak opět brambory, směs a poslední vrstvu tvoří opět brambory. Osolte a navrch poklaďte plátky rajčat. Přiklopte nebo zakryjte alobalem a vložte do trouby. Přikryté pečte min. hodinu, dokud brambory ve všech vrstvách nejsou měkké. Poté odklopte a dopečte ještě posledních 10-15 minut.

2019-08-14 Hlavní chody

Poznámka

Je toho opravdu hodně, plný pekáč, tak si kdyžtak množství surovin upravte. Zeleninu nemusíte dávat všechnu, fazolky nebo cuketu můžete vynechat.

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravypečení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI