Ingredience: | |||||
větší dýně Hokaido | 1/3 ks | mrkev | 2 ks | vařená cizrna | 400 g |
velká masitá rajčata | 5 ks | pórek | dle chuti | olivový olej | 2 lžíce |
kurkuma | dle chuti | kmín | dle chuti | česnek | dle chuti |
bylinky (tymián...) | dle chuti | sůl | dle chuti | kokosové mléko | 1 plechovka (200ml) |
Na fotce nic moc, ale ve skutečnosti musím říct, že se mi zase cosi povedlo. Taková dobrota - cizrnovo-dýňové "kari" pro mrňousky s rajčaty a kokomlíkem, podávané s quinoou. Ujídali, vlastně ochutnávali, jsme ještě před obědem s Jonáškem ob a pak jsme šli raději ven, aby nám k obědu vůbec něco zbylo.
Dýni důkladně omyjeme, Hokaido se nemusí loupat, jiný druh oloupeme a nakrájíme na kostky. Mrkve očistíme a jemně nakrájíme. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na větší kousky. Pórek očistíme, nakrájíme na kolečka (půlkolečka).
Na oleji osmahneme pórek, dokud nezvadne, pak k němu přidáme zbytek zeleniny. Promícháme, přidáme koření a lehce osolíme. Přidáme cizrnu, klidně i s nálevem, pokud máme nakládanou. Případně přilijeme vodu, ale pamatujeme, že nevaříme polévku, má to zůstat husté. Za občasného míchání vaříme cca 20 minut, dokud není mrkev měkká.
Po dovaření část rozmixujeme. Nemusíme ani oddělávat bokem, směs je docela hustá, takže si prostě vytyčíme v kastrólu oblast, kterou projedeme tyčákem.
A teď přišel čas na kokosové mléko, které buď vmícháme do omáčky, a nebo jím zdobíme až na talíři. Kokosové mléko nevaříme, hrozí zdrcnutí, což teda nemá vliv na chuť, ale esteticky nic moc.
Jako příloha se hodí kromě quinoi i bulgur, rýže, kuskus, tarhoňa, pohanka... no myslím, že snad kromě brambor to bude dobré s čímkoliv.
Dobrou chuť.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI