Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem zpět

Buchtičky:
mléko170 mldroždí14 gvejce1 ks
máslo100 ghladká mouka400 gcukr krupice100 g
sůl špetka
Na dokončení:
máslo dle potřebyTuzemák nebo 1 lžička vanilkového extraktu1 lžíce
Vanilkový krém:
mléko (pro řidší konzistenci 800 ml)500 mlvanilkový lusk (nebo 2 lžičky vanilkového extraktu)1 kscukr krupice60 g
žloutky2 kskukuřičný škrob (lze použít i vanilkový pudink)20 g
mléko 170 ml, droždí 14 g, vejce 1 ks, máslo 100 g, hladká mouka 400 g, cukr krupice 100 g, sůl špetka, máslo dle potřeby, Tuzemák nebo 1 lžička vanilkového extraktu 1 lžíce, mléko (pro řidší konzistenci 800 ml) 500 ml, vanilkový lusk (nebo 2 lžičky vanilkového extraktu) 1 ks, cukr krupice 60 g, žloutky 2 ks, kukuřičný škrob (lze použít i vanilkový pudink) 20 g

Příprava

Když se řeknou buchtičky s krémem, vybaví se mi příběh, který vypráví maminka mého muže - když byly v jídelně buchtičky, nafasovala se do kuchyně flaška rumu. V krému ho bylo cítit jen velmi málo, zato kuchař byl zlitý pod obraz. Tak u nás doma se do krému rum nedává, ale ne proto, že bych ho snad s chutí upíjela, spíš raději dávám přednost chuti vanilky, kterou by rum přebil.

Buchtičky

Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné, rozdrobíme do něj droždí, přidáme lžičku cukru, rozmícháme a zasypeme asi půl lžící mouky. Na teplém místě nechme vzejít kvásek (cca 10 minut).

Mezitím si do mísy dáme mouku, vejce, povolené máslo, cukr a špetku soli. Přidáme vzešlý kvásek a vypracujeme hladké nelepivé těsto, poprášíme moukou a na teplém místě necháme hodinu kynout, nebo dokud nezvětší svůj objem 2x (já nechávám o něco déle, asi 90 minut).

Středně velký pekáček vymažeme máslem. 

Vykynuté těsto propracujeme rukama a následně z něj vytvoříme asi 3 cm tlustého šneka, ze kterého krájíme stejně velké dílky. Ty ruku vykoulíme do kuliček a dáváme je do pekáčku, kde každou kuličku pomažeme ze všech stran rozpuštěným máslem a mašlovačkou dotrkáme na místo - tak aby buchtičky seděly hezky vedle sebe. 

Troubu rozpálíme na 160°C. Buchtičky zatím necháme cca 15 minut kynout. Pekáč vložíme do trouby a pečeme 20 - 30 minut do zlaté barvy.

Lžíci rozehřátého másla smícháme s tuzemákem nebo vanilkovým extraktem a ještě horké buchtičky touto směsí potřeme.

Vanilkový krém

Vanilkový lusk podélně rozřízneme a tupou stranou nože vyškrábneme semínka, která vložíme spolu s mlékem do hrnce. Přidáme i vydlabaný lusk a mléko přivedeme k varu (pokud použijete vanilkový extrakt, přiveďte k varu samotné mléko). Poté hned odstavíme, vyndáme a vyhodíme vydlabaný lusk.

Mezitím si metličkou v ruce vyšleháme žloutky s cukrem a následně i škrobem. Horké mléko s vanilkou tenkým pramínkem lijeme k žloutkové směsi a zároveň směs pořád prošleháváme. Když máme všechno mléko ve žloutkách, směs přelijeme zpět do hrnce (v případě vanilkového extraktu ho nyní přidáme) a za stálého míchání metličkou směs svaříme do řidšího pudinku. Odstavíme, čas od času promícháme a necháme zchladnout na konzumovatelnou teplotu.

Buchtičky (mohou být ještě teplé, ale ne horké) poléváme krémem a servírujeme.

2017-06-23 Hlavní chody

Poznámka

Zdroj: recept na těsto z Roman Vaněk, Poklady klasické české kuchyně.

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI