Francouzské máslové buchtičky s vinnou pěnou zpět

Buchtičky:
cukr krupice2 lžícedroždí1 kostka (42 g)mléko200 ml
hladká mouka660 gsůl špetkavanilkový cukr1 sáček
máslo260 + 140 gsmetana (33%)6 lžiccelá vejce2 ks
žloutek2 ksmoučkový cukr na posypání
Vinná pěna:
žloutek8 kscukr krupice6 - 8 lžicsladký vlašský ryzlink423 ml
nastrouhaná kůra z 3/4 biocitronu dle chutiteplá voda2 lžíce
cukr krupice 2 lžíce, droždí 1 kostka (42 g), mléko 200 ml, hladká mouka 660 g, sůl špetka, vanilkový cukr 1 sáček, máslo 260 + 140 g, smetana (33%) 6 lžic, celá vejce 2 ks, žloutek 2 ks, moučkový cukr na posypání, žloutek 8 ks, cukr krupice 6 - 8 lžic, sladký vlašský ryzlink 423 ml, nastrouhaná kůra z 3/4 biocitronu dle chuti, teplá voda 2 lžíce

Příprava

Není to jen dospělácká verze známého jídla, ale luxusní pokrm kterému neodoláte.

Na dno mísy nasypeme 1 lžíci cukru. Na cukr nadrobíme droždí a dáme na teplé místo aby droždí změklo. Mezitím si ohřejeme mléko aby bylo vlažné a rozpustíme 260 g másla.  Když je droždí měkké, poprášíme ho trochou mouky, přidáme druhou lžíci cukru, přilijeme vlažné mléko a promícháme. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě až napění. Prosyjeme si mouku přilijeme kvásek, přidáme vanilkový cukr, skořici, špetku soli, vejce i žloutky, smetanu a vychladlé rozpuštěné máslo.

Vypracujeme hladké nelepivé těsto. Dáme ho na teplé místo kynout. Mělo by zdvojnásobit objem.

Na plechu s vysokým okrajem rozpustíme 140 g másla.

Vykynuté těsto vyndáme na vál a vyválíme placku, která je velký jako plech. Měla by být silná asi 2 cm. Placku rozkrájíme na asi 2 x 2 cm velké dílky ze kterých ušouláme kuličky. Dáváme je na plech tak, že je celé obalíme v másle a skládáme těsně vedle sebe.

Dáme na teplé místo 20 minut kynout. Pak dáme do vyhřáté trouby na 180°C asi na 20 - 25 minut - do zezlátnutí.

Na sporák dáme hrnec s vodou a ne hrnec mísu která dobře vodí teplo. Voda v hrnci by se neměla dotýkat mísy. Do mísy dáme žloutky s cukrem, citronovou kůrou a vodu. Dáme na vodní lázeň a šleháme ruční metlou do pěny. Postupně přiléváme víno a šleháme tak dlouho až budeme mít hustou pěnu. Ochutnáme - můžeme dosladit - záleží jak sladké víno jsme použili. Mělo by nám to trvat zhruba tak dlouho než se upečou buchtičky. Pak sundáme z páry a ještě chvilku šleháme.

Buchtičky vyklopíme z plechu, pocukrujeme moučkovým cukrem a naservírujeme na talíře na které jsme rozdělili pěnu.

Poslední fázi - servírování provádíme rychle, aby mám pěna nespadla.

2015-01-13 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ostatní
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI