Ingredience: | |||||
mleté maso (mix nebo hovězí) | 750 g | menší cibule | 1 ks | sladká paprika | 1 lžíce |
pepř | špetka | sůl | špetka | ||
Směs k listům: | |||||
cibule | 2 ks | větší rajčatový protlak | 1 ks | zakysaná smetana | 1 ks |
nové koření | 8-10 kuliček | bobkový list | 4 ks | kuličky černého pepře | 10 ks |
sůl | špetka | pepř | špetka |
Golubce jsou velmi oblíbeným jídlem na Ukrajině a v Polsku. Tam se zelné listy plní nejen mletým masem, ale i již vařenou rýží.
Maso smícháme s najemno nakrájenou cibulí, osolíme a okořeníme paprikou a pepřem. Důkladně prohněteme.
Hlávku zelí otočíme košťálem nahoru a listy u něj překrájíme, aby se lépe odlupovaly. Hlávku vložíme do velkého hrnce s vroucí vodou a necháme listy postupně odlupovat a změknout. Počítáme vždy dva na jeden závitek. Listy necháme osušit a zchladnout na papírové utěrce. Žebra seřízneme, aby se nám závitky lépe motaly.
Takže dáme vždy dva listy na sebe, z masa utvoříme váleček a položíme jej na listy. Přeložíme listy přes maso z obou stran, aby se překrývaly, pak zespoda a nakonec shora.
V pekáči na oleji zesklovatíme 2 nakrájené cibule, přidáme na nudličky pokrájenou 1/4 zbylé hlávky zelí, osolíme, přidáme nové koření, celý pepř a bobkové listy a smícháme s rajčatovým protlakem. Podlijeme vodou, ve které jsme vařily hlávku a poklademe závitky. Přiklopíme a v troubě rozpálené na 200C pečeme cca 40 minut.
Pak závitky vyjmeme a vmícháme zakysanou smetany rozmíchanou s trochou horké omáčky, aby se nám nesrazila. Vrátíme závitky a na chvíli ještě vrátíme do trouby provařit.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI