Ingredience: | |||||
hovězí maso | 500 g | velká mrkev | 4 ks | velká petržel | 2 ks |
jablko | 2 ks | střední cibule | 2 ks | česnek | 2 stroužky |
tuk na smažení (přepuštěné máslo) | 1 lžíce | rozmarýn | 2 snítky | tymián | 4 snítky |
bobkový list | 2 ks | nové koření | 3 kuličky | pepř | 3 kuličky |
voda | dle potřeby | máslo | oříšek | zelená petrželka | 1 hrst |
Miluju maso na kořenové zelenině, takže když muž přišel s kouskem hovězího zadního od řezníka, byla volba jasná.
Nejdříve si vše připravíme. Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky. Cibuli nakrájíme na drobno, zeleninu na kolečka nebo kostičky, podle toho, jak ji chceme mít v jídle velkou. Jablíčka zbavíme slupky a jádřinců a nakrájíme na kostky (tip: pokud je nepoužíváme hned a nechceme aby nám zhnědly, ponoříme je do vody s pár kapkami citronu).
Na rozpáleném tuku zprudka osmahneme osolené a opepřené kostky masa. Opečeme do hněda a vytáhneme. Na výpek dáme mrkev a petržel, opět sůl a pepř a pečeme dozlatova. Když má zelenina zlatavou barvu, přidáme cibuli a opékáme opět dozlatova. Přidáme bobkové listy, kuličky pepře a nového koření, rozmarýn a tymián a kousky jablek. Necháme chvíli opéct a pak přidáme na drobno nasekaný česnek. Necháme zavonět, přidáme zpět maso a zalijeme vodou. Vaříme do změknutí (cca 2 hodiny). Po vypnutí vmícháme oříšek másla, vyndáme koření a bylinky a přidáme nasekanou petrželku. Je možné zeleninu v omáčce rozmixovat nebo propasírovat, já jsem ale tentokrát chtěla mít rustikální jídlo, tak jsem to nechala tak a bylo to výborné.
Podáváme například s bramborovo-květákovou kaší.
Poznámka: Dětem od roku můžeme trochu solit a kořenit, takže já to dělám tak, že pokud nám vařím v jednom hrnci, mírně osolím a opepřím maso a zeleninu hned na začátku tepelné úpravy a pak už nedochucuji, až sobě na talíři.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI