Hovězí kostky na kořenové zelenině s jablky zpět

Ingredience:
hovězí maso500 gvelká mrkev4 ksvelká petržel2 ks
jablko2 ksstřední cibule2 ksčesnek2 stroužky
tuk na smažení (přepuštěné máslo)1 lžícerozmarýn2 snítkytymián4 snítky
bobkový list2 ksnové koření3 kuličkypepř3 kuličky
voda dle potřebymáslo oříšekzelená petrželka1 hrst
hovězí maso 500 g, velká mrkev 4 ks, velká petržel 2 ks, jablko 2 ks, střední cibule 2 ks, česnek 2 stroužky, tuk na smažení (přepuštěné máslo) 1 lžíce, rozmarýn 2 snítky, tymián 4 snítky, bobkový list 2 ks, nové koření 3 kuličky, pepř 3 kuličky, voda dle potřeby, máslo oříšek, zelená petrželka 1 hrst

Příprava

Miluju maso na kořenové zelenině, takže když muž přišel s kouskem hovězího zadního od řezníka, byla volba jasná.

Nejdříve si vše připravíme. Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky. Cibuli nakrájíme na drobno, zeleninu na kolečka nebo kostičky, podle toho, jak ji chceme mít v jídle velkou. Jablíčka zbavíme slupky a jádřinců a nakrájíme na kostky (tip: pokud je nepoužíváme hned a nechceme aby nám zhnědly, ponoříme je do vody s pár kapkami citronu).
Na rozpáleném tuku zprudka osmahneme osolené a opepřené kostky masa. Opečeme do hněda a vytáhneme. Na výpek dáme mrkev a petržel, opět sůl a pepř a pečeme dozlatova. Když má zelenina zlatavou barvu, přidáme cibuli a opékáme opět dozlatova. Přidáme bobkové listy, kuličky pepře a nového koření, rozmarýn a tymián a kousky jablek. Necháme chvíli opéct a pak přidáme na drobno nasekaný česnek. Necháme zavonět, přidáme zpět maso a zalijeme vodou. Vaříme do změknutí (cca 2 hodiny). Po vypnutí vmícháme oříšek másla, vyndáme koření a bylinky a přidáme nasekanou petrželku. Je možné zeleninu v omáčce rozmixovat nebo propasírovat, já jsem ale tentokrát chtěla mít rustikální jídlo, tak jsem to nechala tak a bylo to výborné.

Podáváme například s bramborovo-květákovou kaší. 

Poznámka: Dětem od roku můžeme trochu solit a kořenit, takže já to dělám tak, že pokud nám vařím v jednom hrnci, mírně osolím a opepřím maso a zeleninu hned na začátku tepelné úpravy a pak už nedochucuji, až sobě na talíři.

2015-08-24 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravyvaření
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno červené
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI