Ingredience: | |||||
stehenní kuřecí plátky | 2 ks | chorizo | 1 ks | vyloupané čerstvé krevety | 150 g |
červená paprika | 1 ks | cibule | 1 ks | celer | 2 - 3 řapíky |
drcená rajčata | 100 ml | česnek | 3 stroužky | kuřecí vývar | 200 ml |
bobkový list | 2 ks | sladká mletá paprika | 1 lžíce | uzená paprika | 1 lžička |
drcené chilli | špetka | hrubý bulgur | 1 hrnek | zelená petrželka | dle chuti |
tymián | pár snítek | sůl | dle chuti | olej | dle potřeby |
Jambalaya se vařívá hlavně v Louisianě jako kreolské jídlo ovlivněné španělskou a francouzskou kuchyní z masa, klobásy chorizo a mnohdy i s mořskými plody a trojkombinace zeleniny jako je řapíkatý celer, paprika a cibule. Její další součástí je rýže, kterou jsem já tentokrát zkusila zaměnit za bulgur, a drcená někdy i čerstvá rajčata.
Kuřecí maso nakrájíme na kousky, krevety vyloupeme a očistíme, chorizo nakrájíme na kolečka. Cibuli na jemné kostičky, papriku a celer na proužky.
Nejprve na oleji orestujeme maso, osolíme a přihodíme klobásu. Chvíli opékáme a pak přidáme cibuli. Jakmile zesklovatí, vložíme ke směsi papriku a celer a také orestujeme. Pak zaprášíme paprikami a přilijeme drcená rajčata a vývar, vložíme bobkové listy, tymián, drcené chilli a posekaný česnek. Necháme cca 15 minut probublávat. Nakonec přidáme krevety a asi po dvou minutách vsypeme bulgur. Musí být v pánvi dostatečné množství tekutiny, abyste neměli málo, je třeba podle potřeby přilévat vývar nebo vodu. Necháme asi 5 minut probublávat na mírném ohni vše dohromady, poté odstavíme a necháme přiklopené bulgur vsáknout tekutinu a změknout. Podle potřeby ještě dochuťte. Nakonec vmícháme posekanou petrželku.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI