Jehněčí kolínko zpět

Ingredience:
jehněčí kolínko1 kssůl dle chutipepř špetka
tymián špetkapeprika špetkaolivový olej trochu
máslo kousekčervená cibule1 ksřapíkatý celer dle chuti
červené víno1 - 1,5 dclčerstvé bylinky (tymián, rozmarýn) dle chutivývar (zeleninový, telecí, hovězí, jehněčí) dle potřeby
nakládaná rajčata dle potřebyhladká mouka nebo škrob na zahuštění
Šťouchané brambory:
brambory dle potřebyslanina pár plátkůsmetana trochu
cibulka trochu
Špenát:
listy špenátu dle potřebymáslo kouseksůl špetka
pepř špetkasmetana trochu
jehněčí kolínko 1 ks, sůl dle chuti, pepř špetka, tymián špetka, peprika špetka, olivový olej trochu, máslo kousek, červená cibule 1 ks, řapíkatý celer dle chuti, červené víno 1 - 1,5 dcl, čerstvé bylinky (tymián, rozmarýn) dle chuti, vývar (zeleninový, telecí, hovězí, jehněčí) dle potřeby, nakládaná rajčata dle potřeby, hladká mouka nebo škrob na zahuštění, brambory dle potřeby, slanina pár plátků, smetana trochu, cibulka trochu, listy špenátu dle potřeby, máslo kousek, sůl špetka, pepř špetka, smetana trochu

Příprava

S tímto receptem jsem se inspiroval u Koko na jejich stránkách Menu domů.

Kolínko odblaníme a uřízneme cca 2 cm masa od kosti. To proto, aby kost ve finále krásně „koukala“. Poté naložte maso - sůl, pepř, tymián, paprika a olivový olej - ideálně přes noc do lednice. Maso necháme pro barvu zatáhnout na oleji a vyjmeme. Je nejlépe to dělat v hrnci, který můžete dát do trouby, aby kolínka mohla být v něm nastojato. Přidejte máslo a dozlatova orestujte kusy červené cibule a řapíkatého celeru. Přidejte 1-1,5 dcl červeného vína, nechte ho 5 minut provařit - tedy na vyšším plameni bez poklice nechte odpařit alkohol. Čerstvé bylinky - tymián, rozmarýn, vývar (zeleninový, telecí, hovězí nebo jehněčí), nakládaná rajčata. Zamíchejte a nechte ještě chvilku probublávat.

Během toho už ideálně nastojato vraťte do hrnce nebo pekáče kolínka. Základ můžete i mírně osolit a opepřit, ale nepřehánějte to, možná budeme pak ještě redukovat. Dáme přikryté do trouby na 150 °C. Po 1,5 hodině zkontrolujte, jak je maso měkké, možná bude potřebovat jen 2 - 2,5 hodinky. Vyjměte maso z omáčky, dejte na jiný pekáček, vypněte troubu, ale vraťte ho tam, ať je v teple. Omáčku přecedíme, ochutnejte a zkuste, zda má správnou konzistenci. Pokud potřebuje chuť ještě zesílit a konzistence zhoustnout, dejte redukovat na velký plamen na plotýnku na požadovaný stav. Až potom dochuťte solí a pepřem, je-li třeba. Jestli máte omáčky tak akorát a nechcete přijít o tohle množství, je nutno ji něčím jen zahustit - hladkou moukou nebo škrobem a nechat provařit. Připravte šťouchané brambory. Solte je až po spojení se slaninou a smetanou, ať je nepřesolíte. Do šťouchaných brambor přidáme orestovanou cibulku, anglickou a zalijeme smetanou dle chuti. Česnek rozkrojím a dám na pánev na olivový olej a nechám zezlátnout.  Když je vše připraveno, poslední 3 minuty je nutno věnovat špenátu. Omytý, velké listy zbavené stonků a překrájené na větší kusy dejte na trochu másla, solte, pepřete a počkejte na slehnutí, míchejte. Zalijte smetanou a počkejte, až se jí polovina vyvaří. Vše musí trvat krátce, aby špenátu zůstala krásná barva. A ihned servírujeme. 

2014-05-29 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno červené
Nákladyvyšší

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI