Jelení guláš s perníkovým knedlíkem zpět

Guláš:
jelení maso600 gvelká mrkev2 ksceler1/4 ks
petržel1 ksvelká cibule2 ksrozmarýn snítka
bobkový list2 ksjalovec4 kuličkyčerný pepř5 kuliček
nové koření4 kuličkčervené víno500 mlsádlo dle potřeby
sladká paprika1 lžičkarajský protlak2 lžícesůl dle chuti
Knedlík:
vejce3 ksperníčků100 gmléko250 ml
polohrubá mouka200 ghousky4 kssůl dle chuti
máslo na vymazání hrnků
jelení maso 600 g, velká mrkev 2 ks, celer 1/4 ks, petržel 1 ks, velká cibule 2 ks, rozmarýn snítka, bobkový list 2 ks, jalovec 4 kuličky, černý pepř 5 kuliček, nové koření 4 kuličk, červené víno 500 ml, sádlo dle potřeby, sladká paprika 1 lžička, rajský protlak 2 lžíce, sůl dle chuti, vejce 3 ks, perníčků 100 g, mléko 250 ml, polohrubá mouka 200 g, housky 4 ks, sůl dle chuti, máslo na vymazání hrnků

Příprava

Vánoce za námi, salát nám už všem asi leze krkem, tak co uvařit pro návštěvu vašich blízkých. Už delší dobu jsem se chystala na jelení guláš a v kuchařce Karolína domácí kuchařka jsem našla super recept na guláš ve spojení s perníkovými knedlíky. Perníčky u nás také nejsou favorit mezi cukrovím, a tak budu ráda, když je zpracuji i jinak.

Maso si nakrájíme na kostky a posolíme. Připravíme si veškerou zeleninu a dáme zprudka osmahnout maso ze všech stran. Jakmile je osmahnuto, dáme pryč z hrnce a místo něj dáme orestovat do zlatova zeleninu. Jakmile je zelenina hotová, přidáme koření (kuličky jalovce nadrtíme v hmoždíři) a protlak, zalijeme vínem a přidáme zpět maso. V případě potřeby po nějaké době podlijeme vínem nebo vodou. Maso dusíme do měkka. Následně ho vyndáme z hrnce a propasírujeme zeleninu, čímž se nám guláš krásně zahustí.

Při přípravě knedlíku nejdříve oddělíme žloutek od bílků. Nastrouháme si perníčky (lze použít perník na strouhání) a z bílků ušleháme sníh. Housky nakrájíme na kostičky a přidáme žloutky, mléko, sůl a perník. Pořádně promícháme a poté jemně vmícháme sníh. Těsto dáme do vymazaných hrníčků (ideálně ty s rovnými stranami, aby šly knedlíky dobře vyklopit) a hrnky vložíme do vroucí vody. Voda by měla dosahovat asi do poloviny hrnků, aby nám při bublání nenatekla do hrnků. Vaříme pod pokličkou asi 20 minut. Po 20ti minutách zkusíme špejlí, pokud těsto nelepí, máme hotovo.

2018-01-04 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
5
 porcí
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravydušení
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojpivo
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI