Guláš: | |||||
jelení maso | 600 g | velká mrkev | 2 ks | celer | 1/4 ks |
petržel | 1 ks | velká cibule | 2 ks | rozmarýn | snítka |
bobkový list | 2 ks | jalovec | 4 kuličky | černý pepř | 5 kuliček |
nové koření | 4 kuličk | červené víno | 500 ml | sádlo | dle potřeby |
sladká paprika | 1 lžička | rajský protlak | 2 lžíce | sůl | dle chuti |
Knedlík: | |||||
vejce | 3 ks | perníčků | 100 g | mléko | 250 ml |
polohrubá mouka | 200 g | housky | 4 ks | sůl | dle chuti |
máslo | na vymazání hrnků |
Vánoce za námi, salát nám už všem asi leze krkem, tak co uvařit pro návštěvu vašich blízkých. Už delší dobu jsem se chystala na jelení guláš a v kuchařce Karolína domácí kuchařka jsem našla super recept na guláš ve spojení s perníkovými knedlíky. Perníčky u nás také nejsou favorit mezi cukrovím, a tak budu ráda, když je zpracuji i jinak.
Maso si nakrájíme na kostky a posolíme. Připravíme si veškerou zeleninu a dáme zprudka osmahnout maso ze všech stran. Jakmile je osmahnuto, dáme pryč z hrnce a místo něj dáme orestovat do zlatova zeleninu. Jakmile je zelenina hotová, přidáme koření (kuličky jalovce nadrtíme v hmoždíři) a protlak, zalijeme vínem a přidáme zpět maso. V případě potřeby po nějaké době podlijeme vínem nebo vodou. Maso dusíme do měkka. Následně ho vyndáme z hrnce a propasírujeme zeleninu, čímž se nám guláš krásně zahustí.
Při přípravě knedlíku nejdříve oddělíme žloutek od bílků. Nastrouháme si perníčky (lze použít perník na strouhání) a z bílků ušleháme sníh. Housky nakrájíme na kostičky a přidáme žloutky, mléko, sůl a perník. Pořádně promícháme a poté jemně vmícháme sníh. Těsto dáme do vymazaných hrníčků (ideálně ty s rovnými stranami, aby šly knedlíky dobře vyklopit) a hrnky vložíme do vroucí vody. Voda by měla dosahovat asi do poloviny hrnků, aby nám při bublání nenatekla do hrnků. Vaříme pod pokličkou asi 20 minut. Po 20ti minutách zkusíme špejlí, pokud těsto nelepí, máme hotovo.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI