Koprová omáčka zpět

Ingredience:
máslo50 ghladká mouka (hraška)60 ghovězí vývar1 l
smetana s 31% tuku200 mlkopr hrstsůl dle chuti
pepř dle chutikvasný ocet (případně jablečný) dle chuticukr dle chuti
máslo 50 g, hladká mouka (hraška) 60 g, hovězí vývar 1 l, smetana s 31% tuku 200 ml, kopr hrst, sůl dle chuti, pepř dle chuti, kvasný ocet (případně jablečný) dle chuti, cukr dle chuti

Příprava

Koprová omáčka je klasika českých jídelen a rozděluje lidi na dva tábory - ti, co jí milují, a ti, co jí nesnáší. Já se řadím k první skupině, miluju jí od malička. V jídelně jí dělali smetanovou a do sladka, moje maminka jí dělala z mléka a vajíčka a trochu do kysela. Já si v dospělosti vyzkoušela uvařit několik variant včetně té se zakysanou smetanou, až jsem zakotvila v krémové z tučné smetany (a hlavně z poctivého vývaru) a vařím jí už jen takhle.

A která varianta maso + knedlík vs. vajíčko + brambor se u vás servíruje? Já volím vejce a brambor.

Máslo vložíme do hrnce a necháme zcela rozpustit. Stáhneme oheň a vsypeme do másla mouku (hrašku), pečlivě promícháme a asi dvě minutky mícháme (zasmažíme tak světlou jíšku). Vařečku vyměníme za drátěnou metlu. K jíšce přilijeme asi deci vývaru a metlou rychle promícháváme, aby nám vznikla kaše bez hrudek. Přilijeme opět deci vývaru a postup opakujeme, dokud nedolijeme všechen vývar. Tímhle postupem zajistíme, že omáčka v sobě nebude mít hrudky špatně rozmíchané mouky. Omáčku osolíme, opepříme, přivedeme k varu. Pak přiklopíme pokličkou a na mírném ohni necháme 30 minut provařit.

Do provařeného základu nalijeme smetanu, přivedeme k varu a vaříme asi 2 minutky. Pak hrnec stáhneme z plotny. Přidáme hrst jemně nasekaného kopru a rozmícháme ho. Po přidání kopru už omáčku nevaříme!  

Pokud se vám nechce kopr sekat nožem, můžete použít zlepšovák - kopr jen lehce nalámejte, dejte do širšího hrnku, zalijte ho asi deckou hotové omáčky a pomocí tyčového mixeru tuhle směs rozmixujte - ne do hladka, to dostanete zelený brčák, stačí, aby  ve směsi plavaly menší kousky kopru. Obsah hrnečku pak přelijte zpět do hrnce a zamíchejte. 

A nyní omáčku dochutíme octem a cukrem. Omáčka má být sladko-kyselá, ale tahle chuť nesmí přebít chuť smetany a hlavně kopru. Já obvykle dám 2 lžíce octa (mám menší lžíce) a 5 zarovnaných lžiček cukru, vše promíchám a ochutnávám, co je třeba přidat. Většinou stačí kapka octa nebo lžička cukru navíc a je hotovo. Přidáme slabý plátek másla, který omáčku zjemní. 

Podáváme s bramborem a vajíčkem na tvrdo, nebo ztraceným vejcem. Druhá varianta je houskový knedlík a plátek vařeného hovězího masa.

2019-10-04 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
ostatní
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy45 min
Nápojpivo
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI