Ingredience: | |||||
kuřecí prsa | 4 ks | větší citron | 1 ks | plátky schwarzwalské šunky | dle potřeby |
med | dle chuti | česnek | 3 větší stroužky | smetana | 150 ml |
vývar | 100 ml | citronový pepř | špetka | máslo | kousek |
čerstvá šalvěj | dle chuti | čerstvý dobromysl | dle chuti | sůl | dle chuti |
Dneska jsem od rána přemýšlela, co bych tak mohla uvařit, abych nemusela chodit pro nic do obchodu. Mrkla jsem do lednice, kde jsem měla kuřecí prsa a schwarzwaldskou šunku, na zahradu, kde kvete nádherně šalvěj a bují dobromysl neboli oregano a citronů mám vždycky plno, protože piju pořád vodu s vymačkaným citronem. A ještě si říkám, že bych mohla zkusit ten svůj med ze smrkových výhonků použít na něco jiného než na kašel. Takže dnešní oběd byl taková momentální inspirace co dům dal, i když já se většinou řídím tím, co dům dává. Nebaví mě běhání po obchodech a shánění konkrétní nenahraditelné suroviny...
Každé prso rozdělíme podélně na dva plátky, osolíme, bohatě opepříme, poklademe každý 2 lístky šalvěje a zabalíme do plátku šunky. Můžeme připnout párátkem. Vyskládáme do pekáčku. Citron nakrájíme na kolečka cca půl cm a každý potřeme zlehka medem. Zastrkáme je mezi maso, posypeme dobromyslí, stroužky přepůlíme a taky přidáme, poklademe plátky másla a vložíme přiklopené do trouby rozpálené na 200°C. Asi po 15ti minutách podlijeme vývarem, odklopíme a pečeme ještě 25 minut. Občas maso přelijeme výpekem. Pak maso vyndáme, udržujeme teplé, do šťávy rozmačkáme měkký česnek a přilijeme smetanu. Vrátíme zpět do trouby a necháme provařit a trochu zredukovat. Dochutíme a nakonec vrátíme na chvíli prohřát maso a je hotovo. Podávala jsem s brambory.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI