Kuřecí prsíčka s hráškem a smetanovými bramborami zpět

Ingredience:
kuřecí prsa2 kssůl dle chutipepř špetka
olivový olej trochučerstvý tymián dle chutibrambory (dle velikosti, já měla menší brambory, takže jsem použila víc kusů)cca 6 ks
12% smetana250 mlstrouhaný sýr Gran Moravia dle potřebysušená petrželka špetka
česnek nakrájený na tenké plátky2 stroužkymenší cibule nakrájená na plátky2 ksmáslo kousek
mražený nebo čerstvý hrášek150 gzelená část pórku kousekbaby listový špenát trochu
kuřecí prsa 2 ks, sůl dle chuti, pepř špetka, olivový olej trochu, čerstvý tymián dle chuti, brambory (dle velikosti, já měla menší brambory, takže jsem použila víc kusů) cca 6 ks, 12% smetana 250 ml, strouhaný sýr Gran Moravia dle potřeby, sušená petrželka špetka, česnek nakrájený na tenké plátky 2 stroužky, menší cibule nakrájená na plátky 2 ks, máslo kousek, mražený nebo čerstvý hrášek 150 g, zelená část pórku kousek, baby listový špenát trochu

Příprava

Tohle jídlo je naprosto božské, nejen, že na talíři vypadá opravdu luxusně, ale také tak chutná. Kombinace zapečených smetanových brambor s na másle opečenou zeleninou a to vše završené výborným kuřecím masem, to je prostě ideální nedělní oběd! Dokonce i pokud vynecháte kuřecí maso a naservírujete jen zeleninu se zapečenými bramborami sklidíte úspěch. Jídlo je i tak naprosto dokonalé. Je trochu složitější na čas,ale znáte to - Kdo si počká, ten se dočká.

Nejprve si hned ráno naložíme kuřecí maso do trošky olivového oleje, dobře osolíme, opepříme a posypeme čerstvým tymiánem. Vše dáme do mísy, zabalíme do folie a dáme marinovat do lednice. Nejdéle z receptu trvá zapékání brambor a to až 90 minut, pokud chcete tuto dobu zkrátit doporučuji oloupané brambory místo krájení na tenké plátky rovnou na tenoučké plátky nastrouhat, pak zapékáte cca 45-55minut. Já mám,ale raději silnější plátky brambor, jsou tak v jídle víc cítit, takže si radši jídlo časově lépe naplánuji a zapékám tu hodinku a půl.

Takže , brambory si nejprve oloupeme, nakrájíme na plátky. Zapékací mističky si vytřeme máslem. V pánvi si na troše olivového oleje necháme mírně zezlátnout plátky cibule, pak k nim na poslední minutu přidáme i česnek. Do zapékacích misek vrstvíme plátky brambor a střídáme s cibulovou směsí, zakončíme samozřejmě bramborovou vrstvou. Tuto vrstvu zalijeme smetanou smíchanou s petrželkou, solí a pepřem. Vše dáme na plech, zakryjeme alobalem a cca hodinu pečeme v troubě vyhřáté na 180°C. Dobrá rada, vrstvěte vše tak ,aby vám od horního okraje zbylo cca 1,5cm místo, jinak dopadnete jako já a uděláte spíše hrnečku vař :D Po hodině sundáme alobal a necháme ještě 15minut péct, poté zvýšíme teplotu na 200°C a povrch brambor posypeme strouhaným sýrem, zapékáme pár minut dozlatova. Vyndáme a dáme vychladnout, třeba na terasu.

V tuto chvíli je načase začít pomalu opékat kuřecí prsíčka ze všech stran dozlatova. Když jsou prsíčka skoro hotová dáme do vedlejší pánve kousek másla na kterém osmahneme hrášek a na malé kousky nakrájený pórek, vše doměkka opékáme. Ale pozor nerozvařit! Na poslední chvilku vhodíme do směsi trochu baby špenátu, vše osolíme a opepříme. Na talíře navrstvíme zeleninu a na ní kuřecí prsíčko nakrájené na plátky, pak už je jen na vás zda necháte brambory v zapékací míse nebo vyklopíte na talíř.

2015-05-06 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravyzapékání
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy90 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI