Květákové kari s rýží zpět

Ingredience:
žlutá cibule1 - 2 ksoloupaný zázvorcca 3 cmchilli paprička nasekaná na jemno1 ks
česnek posekaný na jemno3 stroužkysůl dle chutisezamový olej trochu
mletá kurkuma1 lžičkačerná hořčičná semínka2 lžičkytamarindová pasta50 g
rajčatové pyré400 mlzeleninový vývar300 mlkvěták rozebraný na malé růžičky1 ks
čerstvý koriandr dle chutiMangové čatní dle potřebysemínka koriandru1 lžička
římský kmín1 lžičkafenyklová semínka1 lžičkarýže nebo chlebové placky naan dle potřeby
žlutá cibule 1 - 2 ks, oloupaný zázvor cca 3 cm, chilli paprička nasekaná na jemno 1 ks, česnek posekaný na jemno 3 stroužky, sůl dle chuti, sezamový olej trochu, mletá kurkuma 1 lžička, černá hořčičná semínka 2 lžičky, tamarindová pasta 50 g, rajčatové pyré 400 ml, zeleninový vývar 300 ml, květák rozebraný na malé růžičky 1 ks, čerstvý koriandr dle chuti, Mangové čatní dle potřeby, semínka koriandru 1 lžička, římský kmín 1 lžička, fenyklová semínka 1 lžička, rýže nebo chlebové placky naan dle potřeby

Příprava

Poslední dobou jsme se doma zamilovali do kari na všechny způsoby. A dnes Vám ukážu zajímavý a velmi zdravý vegetariánský recept na květákové kari s koriandrem a celozrnnou rýží. Samozřejmě není problém uvařit jídlo s normální třeba jasmínovou bílou rýží, která je chuťově víc neutrální nebo kari podávat s různými indickými chlebovými plackami.

Do mixéru dáme 1/2 cibule, zázvor, chilli papričku a česnek a vše umixujeme na extra voňavou pastu. Do pánve nasypeme směs koření - koriandrová a fenyklová semínka, kmín a vše necháme nasucho opékat 30 sekund.Poté podrtíme v hmoždíři. 

V hrnci opékáme na sezamovém oleji druhou polovinu cibule nasekanou na-jemno a pastu z mixéru asi 5 minut. Přisypeme kořenící směs, kurkumu a hořčičná semínka a opět za stálého míchání opékáme tři minuty. Nyní přidáme tamarindovou směs, rajčatové pyré a vývar. Vše ještě osolíme. Přivedeme k varu a přidáme růžičky květáku. Ztlumíme plamen a dusíme cca 20 minut  do zhoustnutí omáčky a změknutí květáku. Hlavně květák nesmíme rozvařit, musí být sice uvařený,ale ne na " mozeček" :) Když máme  omáčkou tak akorát hustou přimícháme dl chuti mangové čatní, sůl a popřípadě ještě sušené chilli. Ještě do kari zamícháme posekaný čerstvý koriandr a již můžeme podávat s rýží.
2015-06-26 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlazeleninová jídla
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravydušení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI