Ingredience: | |||||
pevná rajčata (ne přezrálá) | dle potřeby | cuketa | dle potřeby | světlé papriky | dle potřeby |
cibule | dle potřeby | česnek | dle chuti | klobása nebo jiná uzenina | dle chuti |
vejce | dle potřeby | sladká mletá paprika | dle chuti | uzená mletá paprika | špetka |
čerstvě mletý pepř | dle chuti | petrželka | dle chuti | olej | dle potřeby |
máslo | kousek | sůl | dle chuti | bylinky (saturejka, oregano, majoránka, bazalka) | dle chuti |
Každoročně se těším na vlastní rajčata, která se prostě s těmi koupenými nedají chuťově srovnávat. Jsou úžasně vyvoněná sluncem a ta chuť je pohádka. Letos se jim díky slunečnému počasí velmi daří, obden trhám košík. A samozřejmě spoustu cuket a paprik ze skleníku. A to všechno se báječně hodí na lečo. Nedělám ho úplně klasicky, nemám ráda to vodnaté se sraženými vejci, tak vám sepíšu, jak ho dělám já. Tak trochu po Maďarsku a zbytek už je moje inovace.
Cibuli nakrájejte na kostičky, klobásu na půlkolečka a společně orestujte na pánvi s olejem. Papriky nakrájejte na proužky, cuketu na kousky stejně velké jako papriky. Rajčata můžete oloupat, pokud vám v leču vadí slupky, já je nechávám. Drobná cherry nakrájejte jen napůl, větší na měsíčky.
Nejprve k základu přidejte cuketu s paprikami, osolte a malinko podlijte vodou, rychleji vám zelenina změkne. Nechte vodu při vyšší teplotě vydusit. Posypte mletými paprikami a přidejte polovinu rajčat. Já rajčata přidávám takto postupně, první várka pustí šťávu, ve které se všechno dusí a druhá dodá lepší konzistenci, když jsou jen lehce změklá. Přidejte i posekaný česnek, dosolte a opepřete. Nechte dusit, dokud není cuketa na skus.
Posekejte bylinky, petrželky více, další bylinku jen trochu.
Na kousku másla umíchejte vajíčka.
Do pánve vložte zbytek rajčat a nechte už jen chvilku provařit. Nakonec vmíchejte hotová vajíčka, bylinky a dochuťte.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI