Losos Wellington se špenátem zpět

Ingredience:
filety lososa bez kůže2 kssůl dle chutipepř dle chuti
hroznový olej Bohemia dle potřebybaby špenátcca 300 gžlutá cibule, nakrájená nadrobno1/2 ks
prolisovaný česnek1 - 2 stroužkypórek - zelená část1 ksmáslo kousek
listové těsto (již vyválené, rozdělené na polovinu)1 balenírozšlehané vejce na potření1 kscitron - šťáva z něj1/2 ks
filety lososa bez kůže 2 ks, sůl dle chuti, pepř dle chuti, hroznový olej Bohemia dle potřeby, baby špenát cca 300 g, žlutá cibule, nakrájená nadrobno 1/2 ks, prolisovaný česnek 1 - 2 stroužky, pórek - zelená část 1 ks, máslo kousek, listové těsto (již vyválené, rozdělené na polovinu) 1 balení, rozšlehané vejce na potření 1 ks, citron - šťáva z něj 1/2 ks

Příprava

Losos je u nás jednou z nejoblíbenějších ryb pro svou výraznější chuť, takže když jsem v časopise uviděla recept na Losos Wellington, což asi spíše znáte z úprav hovězího, které se zapéká v listovém těsta, a tak si zachová veškerou šťávu. Já ho v rybí verzi viděla poprvé a moc se mi zalíbil. Jenže recept byl v tomto případě na obří filet pro 6 lidí, ale u nás nikdo až tak rád ryby v rodině nemá, takže rozhodnutí padlo na verzi pidi wellington, prostě zabalit jen dvě porce a každou zvlášť, tak bude i víc křupavého těstíčka kolem ryby a můžete si porce přizpůsobit podle počtu osob. K podávání doporučuji jakýkoliv oblíbený salát, my udělali malý míchaný s trochou feta sýru a oleje z hroznových semínek, který dodá salátu zvláštní vinnou chuť. Ale klidně použijte jakýkoliv váš oblíbený salát, jídlo krásně odlehčí, protože v této podobě je losos velmi, velmi sytý!

Nejprve si ochutíme maso, pokapeme ho šťávou z citronu ze všech stran a dobře ochutíme pepřem a solí Se solí nešetříme, hodně chuť stáhne okolní zelenina a i těsto.

Poté si nachystáme špenát. Do pánve nakapeme trošku hroznového oleje a na něm zesklovatíme cibuli, poté přidáme česnek a po minutě vhodíme opláchnutý špenát, necháme zavadnout. Posolíme, opepříme a nyní dáme na talíř stranou, aby dobře vychladl. Pórek si nakrájíme na menší půl kolečka a necháme změknout na pánvi s kouskem másla, ale jen tak aby zůstal ještě trochu křupavý. Poté osolíme a opepříme. Dáme opět stranou vychladnout. Když máme obě zeleninové směsi vychladlé, je načase předehřát troubu na 200°C.

Plech vyložíme pečícím papírem a jdeme plnit listové těsto. Na těsto dáme porci špenátu, rybu, na ni pórek a nakonec všechny strany potřeme vajíčkem a zabalíme, můžeme buď jako štrúdl nebo jen přehneme okraj k okraji a dobře po všech stranách přimáčkneme vidličkou. Je důležité nechat si kolem ryby dost volného prostoru, aby šlo vše dobře zabalit. Poté balíčky s rybou přeneseme opatrně na plech a pomažeme po povrchu vajíčkem. Nyní už jen lehounce propíchneme povrch, aby se těsto moc nenafukovalo, a dáme péct přibližně na 25 minut. PO této době bude losos již krásně propečený a těsto zlatavé.

Po vyjmutí z trouby balíčky překrojíme a ihned servírujeme. V téhle úpravě si losos zachová svou plnou chuť a veškerou šťávu, takže je rybí chuť ještě intenzivnější a lepší. Určitě tuto úpravu doporučuji vyzkoušet. Sice mi víc chutná přirozená klasik, jen lehké ochucení a šup na pánev s lososem, ale tohle byla moc příjemná změna. 

Dobrou chuť.

2018-03-02 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlaryby
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ryby
Druh přípravypečení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy45 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI