Marocký telecí tajine s mrkví zpět

Ingredience:
mrkev800 gstřední bílá cibule2 kszázvor3 cm
česnek4 stroužkyvelké rajče2 kstelecí ořech (kýta)1 kg
mletý kmín1 lžičkakurkuma1 lžičkamletá sladká paprika1 lžička
mletý muškátový oříšek1/2 lžičkypomerančový med (pokud nemáte nahraďte jej lučním medem)4 lžičkycitron (šťáva)1 ks
petržel1/2 svazkuolivový olej40 mlsůl špetka
čerstvě mletý pepř špetka
mrkev 800 g, střední bílá cibule 2 ks, zázvor 3 cm, česnek 4 stroužky, velké rajče 2 ks, telecí ořech (kýta) 1 kg, mletý kmín 1 lžička, kurkuma 1 lžička, mletá sladká paprika 1 lžička, mletý muškátový oříšek 1/2 lžičky, pomerančový med (pokud nemáte nahraďte jej lučním medem) 4 lžičky, citron (šťáva) 1 ks, petržel 1/2 svazku, olivový olej 40 ml, sůl špetka, čerstvě mletý pepř špetka

Příprava

Posledním receptem tohoto měsíce je recept na marocký telecí tajine. Tajine je druh kameninového hrnce, ve kterém se vaří nad uhlíky. Skládá se ze dvou částí: základní jednotka, která je plochá a kruhová  s nízkou stranou a velkým kuželem, kterým se základní část zakrývá.

Kryt podporuje kondenzaci a rovnoměrnou distribuci tepla.  Tajine můžete používat v běžné troubě i na sporáku. Po přečtení těchto řádků se nemusíte chytat za hlavu a začít běhat po obchodech. Na první seznámení s tímto vařením Vám postačí kvalitní velký litinový hrnec s poklicí. Později stejně zjistíte, že Vás to pomalé a voňavé vaření baví a nakonec si ten zázrak koupíte. Nelekněte se toho množství ingrediencí ale všechno má svůj smysl a na konci vaření zjistíte, že vše co jste do jídla přidali, tam patří. Vůně se bude různě měnit a vyvíjet. Vaření trvá déle než obvykle ale výsledek je báječný. Celé to doplňte chlebem nebo bulgurem. My jsme si vytvořili malou fusion a k tajine jsme upekly indický chléb Naan. 

Oloupejte mrkev, cibuli, česnek a zázvor. Mrkev nakrájejte na kolečka a odložte stranou. Cibuli  a česnek nakrájejte na drobno. Zázvor nakrájejte na plátky. Rajčata nakrájejte na čtvrtky. 
 
Telecí maso nakrájejte na kostky velké asi 2 cm. 
 
V hrnci nebo ve spodním dílu tajine osmahněte maso bez tuku do hněda. Maso osolte a opepřete. Hotové maso odložte stranou a udržujte ho v teple.
 
Ve stejném hrnci rozehřejte olej a vsypte cibuli. Osmahněte ji jen lehce a přidejte všechno koření a zázvor. Dále přidejte česnek a med. Zamíchejte, osolte a opepřete. Opět zamíchejte.
 
Nyní přidejte maso a zalijte vodou jen do poloviny výšky masa. Zakryjte a nechte pomalu bublat 1 hodinu. Čas od času promíchejte.
 
Vymačkejte citronovou šťávu a spolu s mrkví a rajčaty přidejte k masu. Vařte další hodinu.
 
Zelenina by měla být měkká na skus. Přidejte posekanou petržel. Zamíchejte a už nevařte. Nyní je tajine hotový. Podávat ho můžete s bulgurem, rýží nebo bílým chlebem.
2014-11-20 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravyvaření
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno červené
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI