Ingredience: | |||||
střední mrkev | 5 ks | hrášek | 1 hrnek | mouka | 2 lžíce |
šlehačka nebo 12% smetana | 150 ml | zakysaná smetana | 2 lžíce | sůl | dle chuti |
zelené bylinky | dle chuti | česnek | dle chuti | kmín | dle chuti |
Příloha: | |||||
brambory | dle potřeby | ztracené vejce | dle potřeby |
Takové prosté a rychlé sobotní jídlo, přesto chutné a v závěru korunované nevšedním ztraceným vejcem.
Mrkev očistíme a na hrubém struhadle nastrouháme. Spolu s hráškem vložíme do rendlíku a zalijeme vodou (můžeme použít i vývar, máme-li) asi 1 cm nad zeleninu. Osolíme a okořeníme, dáme vařit. Mezitím si rozkvedláme mouku ve smetaně, po zhruba 6ti minutách (kdy je mrkve i hrášek měkký) za stálého míchání vlijeme smetanu, opět uvedeme do varu a vaříme cca 3 minuty, aby se mouka uvařila a zelenina se zahustila. Poté odstavíme a vmícháme zakysanou smetanu, už nevaříme.
Podáváme s vařeným bramborem a ztraceným vejcem, nebo vejcem na tvrdo, případně s volským okem. Zdobíme pažitkou nebo petrželkou.
Ztracená vejce - dáme vařit v kastrolu vodu s trochou octa (na litr vody stačí 2 lžíce octa). Jakmile voda vře, stáhneme na střední plamen, aby stále vřela, ale nijak divoce. Vejce si vyklepneme do malého hrnečku a rychlým chvatem (ale opatrně) vlijeme do hrnce (hrneček můžeme klidně částečně ponořit do vody). Naší snahou je, aby bílek zůstal co nejkompaktnější, nejkulatější. Vaříme 2,5 minuty vejce pokojové teploty, 3 minuty vejce vychlazené z lednice nebo 6 minut vejce na tvrdo (pro děti).
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI