Pálivý guláš z hovězího krku na barevných paprikách a chilli zpět

Ingredience:
hovězí krky1500 gcibule500 gsádlo180 g
zelená paprika2 ksčervená paprika1 ksdrcené chilli papričky1 čaj. lžička
saturejky špetkačervená paprika sladká2 pol. lžícedrcený kmín špetka
sůl špetkapepř špetkamajoránka špetka
stroužek česneku2-3 ksmalý rajský protlak1 kshovězí vývar na podlévání
chléb na zahuštění či mouka
hovězí krky 1500 g, cibule 500 g, sádlo 180 g, zelená paprika 2 ks, červená paprika 1 ks, drcené chilli papričky 1 čaj. lžička, saturejky špetka, červená paprika sladká 2 pol. lžíce, drcený kmín špetka, sůl špetka, pepř špetka, majoránka špetka, stroužek česneku 2-3 ks, malý rajský protlak 1 ks, hovězí vývar na podlévání , chléb na zahuštění či mouka

Příprava

Hovězí krky se pomalu z našich jídelníčků vytrácely. Přitom je to jedna z největších delikates, kterou můžete třeba použít na již zmiňovaný guláš. Kdo nezkusil, vřele doporučuji.

Nejdříve si dáme vařit kosti s libečkem a solí a česnekem na vývar na podlití. Samozřejmě jsem si z krků ořezala maso k dalšímu zpracování. Takže kosti získáte právě z těchto krků.

Hovězí krk kuchyňsky upravíme a nakrájíme na kostky (cca 3 cm).

Do hlubší nádoby dáme  rozehřát sádlo, přidáme na drobné kostičky pokrájené cibule a restujeme do růžovo - hnědé barvy.

Přisypeme oloupané česnekové plátky a necháme pěkně rozvonět. Vložíme zprudka orestovat pokrájené hovězí maso, aby se pěkně zatáhlo. Přidáme saturejku, Kajenský pepř, červenou sypkou papriku, rajský protlak, drcený kmín, čerstvý mletý pepř a dusíme doměkka. Podléváme připraveným vývarem. Když je maso poloměkké, přidáme na proužky pokrájenou zelenou a červenou papriku, drcené sušené chilli papričky, podlijeme opět vývarem a dál dusíme, až do vysmahnutí guláše.
Pokud je potřeba a když se nám zdá, že guláš není hustý, zahustíme chlebem . Též můžete “rozkvedlat“  hladkou mouku ve vlažném vývaru a metličkou zašleháme za stálého míchání ke šťávě v hrnci.  
Přidáme podle potřeby sůl, majoránku, dál dochutíme kořením podle potřeby a ještě chvíli promícháváme a necháme dál dojít (cca 10 minut). Podáváme s knedlíkem, nebo se širokými nudlemi.

2015-03-03 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravydušení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy90 min
Nápojpivo
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI