Panenka se slaninou a zkaramelizovanou šalotkou v bylinkové krustě zpět

Ingredience:
vepřová panenka500 ghrubá mořská sůl dle chutipepř dle chuti
cibulové koření Nahrin dle chutibazalka dle chutisaturejka dle chuti
pažitka dle chutimajoránka dle chutiolivový olej dle potřeby
šalotka2 ksbalsamico1 lžičkatřtinový cukr1 lžička
uzená slanina150 g
vepřová panenka 500 g, hrubá mořská sůl dle chuti, pepř dle chuti, cibulové koření Nahrin dle chuti, bazalka dle chuti, saturejka dle chuti, pažitka dle chuti, majoránka dle chuti, olivový olej dle potřeby, šalotka 2 ks, balsamico 1 lžička, třtinový cukr 1 lžička, uzená slanina 150 g

Příprava

Panenku kupuji velmi málo pro její vysokou cenu, ale v pátek měli náhodou posledních 500 g tak krásné panenky a já neodolala.  

Panenku očistíme od blanek. Omyjeme a osušíme papírovou utěrkou. Maso potřeme olejem, posypeme pepřem a hrubou solí.

Na suché rozehřáté pánvi zprudka opečeme panenku ze všech stran (z každé strany tak minutku). Poté ji vyjmeme z pánve a zatím dáme stranou. Plát alobalu potřeme olivovým olejem a hustě posypeme bylinkami: čerstvou nadrcenou majoránkou, nasekanou bazalkou, petrželkou a saturejkou. Na takto upravený bylinkový alobal položíme váleček opečené panenky, kterou posypeme cibulovým kořením Nahrin. Dobře zabalíme i do několika vrstev alobalu tak, aby nám  výborná šťáva z alobalu nevytekla. Panenku dáme do trouby na program "gril". Grilujeme cca 8-9 minut. Pokud ale máme rádi více opečené maso a chceme mít panenku dobře propečenou, grilujeme ji cca 12 -15 minut. na 250 stupňů. Nakonec necháme ještě panenku v alobalu tak 5 - 8 minut odpočívat. Krásně se rozleží a chutě s bylinkami a sosem se dobře vzájemně prolínají.

Mezitím si na výpeku z panenky orestujeme nakrájenou šalotku, pokrájenou na tenká kolečka, ztlumíme me k osmažené cibulce na nudličky pokrájenou uzenou slaninu a smažíme ještě tak 3 minuty. Panenku vyjmeme z alobalu opatrně, abychom nevylili sosík, pokrájíme ji celou na plátky a podáváme s opečeným bramborem, nebo s bramborovou kaší nebo ji vložíme pokrájenou do velké bagety, kterou jsem rozkrojili a potřeli směsí z medu, hořčice a olivového oleje a poklademe panenkou.

2016-06-16 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravypečení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI