Plněné batáty ala Mexiko zpět

Ingredience:
větší batát1 kssůl dle chutichilli dle chuti
tmavé fazole1/2 konzervyrajčatový protlak2 lžícerajčata v konzervě4 lžíce
červená paprika, nakrájená na kostičky1/2 ksčervená cibule, nasekaná na drobno1/2 kspetrželka dle chuti
avokádo1 kscitronová nebo limetková šťáva dle chutiolivový olej dle potřeby
sušená rajčata3 ks
větší batát 1 ks, sůl dle chuti, chilli dle chuti, tmavé fazole 1/2 konzervy, rajčatový protlak 2 lžíce, rajčata v konzervě 4 lžíce, červená paprika, nakrájená na kostičky 1/2 ks, červená cibule, nasekaná na drobno 1/2 ks, petrželka dle chuti, avokádo 1 ks, citronová nebo limetková šťáva dle chuti, olivový olej dle potřeby, sušená rajčata 3 ks

Příprava

Batáty jsou čím dál tím víc samozřejmou surovinou ve všech supermarketech, takže je na čase připravit si z nich také nějakou tu dobrotu. Na trhu jsou batáty v různých barvách, nejčastěji si znáte sytě oranžové, které jsou i chuťově nejzajímavější, mně se však pro tento recept podařilo sehnat jen světlou verzi, ale i tak je recept vynikající. Ovšem pokud seženete oranžové krásky, rozhodně kupte ty, jsou sladší a jemnější.

Recept je jednoduchý, ale přesto trochu časově náročnější, hodí se tedy ideálně na víkendy, nebo dny volna. Je čistě vegetariánský, ale není problém do směsi přidat mleté maso pro masožrouty. Ale podle mě to rozhodně není potřeba, chutě jsou výrazné a bohatě si vystačíme s touto zdravější verzí.

Nejprve si předehřejeme troubu na 190°C a plech vyložíme pečícím papírem. Batát omyjeme, osušíme a dobře napícháme vidličkou. Lehce pokapeme olivový olejem a dáme do trouby péct do změknutí, což závisí na velikosti, ale vždy to trvá cca 45 minut. Naše brambora byla pořádně velká, takže si v troubě pobyla skoro hodinku.

Mezitím si nachystáme náplň - na troše olivového oleje zpěníme cibulku, poté přidáme papriku a nakrájená sušená rajčátka, rajčata v konzervě i protlak. Necháme zhoustnout a přihodíme fazole. Nyní je načase vše ochutit chilli a solí. Měla by nám vzniknout hustá omáčka, lehce pikantní připomínající chutí chilli con carne.

V misce dobře rozmačkáme avokádo, ochutíme limetkovou šťávou, chilli a solí.

Brambory vyndáme z trouby, rozpůlíme a vnitřek trochu jakoby "načechráme"/rozmačkáme vidličkou. Navrstvíme směs s fazolemi a ozdobíme pořádnou porcí avokádové směsi. Navrch vše posypeme čerstvou petrželkou nebo koriandrem, pokapeme olivovým olejem a ihned podáváme.

Dobrou chuť.

2017-06-16 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptvegetariánský recept
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI