Ingredience: | |||||
očištěné olihně | 2 ks | ||||
Náplň: | |||||
nakrájená chapadla | dle množství | cibule | 1/2 ks | česnek | 2 stroužky |
ančovičky | 4 filety | piniová jádra | 1 lžíce | čerstvá petrželka | hrstka |
strouhanka | 5 lžic | nastrouhaný parmazán | 3 lžíce | olivový olej | trochu |
sůl | špetka | ||||
Omáčka: | |||||
cibule | 1/2 ks | česnek | 2 stroužky | větší rajčata nebo drcená z pechovky | 4 ks |
sušená bazalka | dle chuti | olivový olej | trochu | sůl | špetka |
Máte rádi mořské plody? Určitě si pochutnáte.
Oliheň očistíme ( viz. obrázek). Zatáhneme za chapadla s hlavou a vyjmeme i s vnitřnostmi. Poté musíme vyjmout průsvitné " péro", které se skrývá uvnitř těla, jde to velmi lehce, nebojte se. Z hlavy vyjmeme tzv. zobák. Z těla a částečně i chapadel olihně sejmeme lehce kůži a zůstane nám bílé maso.
Nejprve připravíme náplň do olihní. Na oleji zesklovatíme najmeno nakrájenou cibuli, přidáme posekaná chapadla, pinie, posekané ančovičky a orestujeme. Odstavíme a přisypeme strouhanku, posekanou petrželku a parmazán. Důkladně promícháme, zvlhčíme ještě trochou olivového oleje a naplníme směsí olihně. Otvor sepneme jehlou.
Na omáčku zesklovatíme na olivovém oleji cibuli, česnek a vhodíme pokrájená rajčata. Osolíme a necháme změknout. Můžeme trochu podlít vodou. Okořeníme sušenou bazalkou a vše rozmixujeme. Dochutíme.
Naplněné olihně opečeme velmi zprudka ze všech stran na pánvi s olivovým olejem. Nesmíme je opékat dlouho nebo nám zgumovatí. Z každé strany tak minutu a půl.
Podáváme s omáčkou a zeleninovým salátem nebo opečenou česnekovou bagetkou.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI