Plněné olihně s rajčatovou omáčkou zpět

Ingredience:
očištěné olihně2 ks
Náplň:
nakrájená chapadla dle množstvícibule1/2 ksčesnek2 stroužky
ančovičky4 filetypiniová jádra1 lžícečerstvá petrželka hrstka
strouhanka5 lžicnastrouhaný parmazán3 lžíceolivový olej trochu
sůl špetka
Omáčka:
cibule1/2 ksčesnek2 stroužkyvětší rajčata nebo drcená z pechovky4 ks
sušená bazalka dle chutiolivový olej trochusůl špetka
očištěné olihně 2 ks, nakrájená chapadla dle množství, cibule 1/2 ks, česnek 2 stroužky, ančovičky 4 filety, piniová jádra 1 lžíce, čerstvá petrželka hrstka, strouhanka 5 lžic, nastrouhaný parmazán 3 lžíce, olivový olej trochu, sůl špetka, cibule 1/2 ks, česnek 2 stroužky, větší rajčata nebo drcená z pechovky 4 ks, sušená bazalka dle chuti, olivový olej trochu, sůl špetka

Příprava

Máte rádi mořské plody? Určitě si pochutnáte.

Oliheň očistíme ( viz. obrázek). Zatáhneme za chapadla s hlavou a vyjmeme i s vnitřnostmi. Poté musíme vyjmout průsvitné " péro", které se skrývá uvnitř těla, jde to velmi lehce, nebojte se. Z hlavy vyjmeme tzv. zobák. Z těla a částečně i chapadel olihně sejmeme lehce kůži a zůstane nám bílé maso.

Nejprve připravíme náplň do olihní. Na oleji zesklovatíme najmeno nakrájenou cibuli, přidáme posekaná chapadla, pinie, posekané ančovičky a orestujeme. Odstavíme a přisypeme strouhanku, posekanou petrželku a parmazán. Důkladně promícháme, zvlhčíme ještě trochou olivového oleje a naplníme směsí olihně. Otvor sepneme jehlou.
Na omáčku zesklovatíme na olivovém oleji cibuli, česnek a vhodíme pokrájená rajčata. Osolíme a necháme změknout. Můžeme trochu podlít vodou. Okořeníme sušenou bazalkou a vše rozmixujeme. Dochutíme.
Naplněné olihně opečeme velmi zprudka ze všech stran na pánvi s olivovým olejem. Nesmíme je opékat dlouho nebo nám zgumovatí. Z každé strany tak minutu a půl.
Podáváme s omáčkou a zeleninovým salátem nebo opečenou česnekovou bagetkou.

2014-04-04 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ostatní
Druh přípravypečení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy20 min
Nápojvíno bílé
Nákladyvyšší

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI