Pomalu pečená husa a červené zelí s brusinkami zpět

Ingredience:
husa o hmotnosti 3,5 - 4 kg1 kssůl dle chutikmín celý nebo drcený dle chuti
Červené zelí:
kysané červené zelí1 kgcibule1 kssterilované brusinky dle chuti
červené víno100 mlhřebíček1 - 2 kscukr2 lžíce
sůl dle chuti
husa o hmotnosti 3,5 - 4 kg 1 ks, sůl dle chuti, kmín celý nebo drcený dle chuti, kysané červené zelí 1 kg, cibule 1 ks, sterilované brusinky dle chuti, červené víno 100 ml, hřebíček 1 - 2 ks, cukr 2 lžíce, sůl dle chuti

Příprava

Už tradičně se na sv. Martina peče husa a popíjí mladé Svatomartinské víno. Někdo před husou upřednostňuje kachnu, my většinou také, ale tentokrát se pekla husa. A pěkně dlouho.

Husu ráno, den před servírováním, osolíme a okmínujeme. Pořádně vmasírujeme do kůže a necháme ji v chladu do večera. Večer ve 23 hodin rozehřejeme troubu na 90°C a vložíme do ní přiklopený pekáč s husou, kterou jsme podlili cca 300ml vody. Husu do pekáče vkládáme prsy nahoru. A celou noc se o husu nemusíme starat. Ráno cca v 8 hodin husu zkontrolujeme, znovu přiklopíme a zvýšíme teplotu na 180°C . Občas přelijeme výpekem. V 11 hodin odklopíme, zvýšíme teplotu na 220°C a dopečeme kůžičku dozlatova.

Zelí připravíme následujícím způsobem. Nejprve na másle orestujeme najemno nakrájenou cibuli, pak přisypeme cukr a necháme ho lehce s cibulí zkaramelizovat. Přidáme okapané zelí, podle potřeby trochu dosolíme a přidáme hřebíček. Podlijeme vínem nebo vodou a dusíme doměkka. Nakonec vmícháme 1-2 lžíce brusinek. Provaříme. Já zelí nezahušťuji, nechám vyvařit tekutinu, ale kdo je zvyklý, zahustí.

2016-11-15 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravypečení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno červené
Nákladyvyšší

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI