Pštrosí svíčková s jablíčkem zpět

Ingredience:
pštrosí filet500 gvelká mrkev4 ksvelká petržel2 ks
menší celer1/4 ksvelká cibule1 ksjablko1 ks
plnotučná hořčice1 lžícečesnek1 stroužekčerstvý tymián špetka
vývar1 lbobkový list2 - 3 ksnové koření3 kuličky
pepř4 kuličkysůl dle chutimletý pepř špetka
smetana ke šlehání150 mltuk dle potřeby
pštrosí filet 500 g, velká mrkev 4 ks, velká petržel 2 ks, menší celer 1/4 ks, velká cibule 1 ks, jablko 1 ks, plnotučná hořčice 1 lžíce, česnek 1 stroužek, čerstvý tymián špetka, vývar 1 l, bobkový list 2 - 3 ks, nové koření 3 kuličky, pepř 4 kuličky, sůl dle chuti, mletý pepř špetka, smetana ke šlehání 150 ml, tuk dle potřeby

Příprava

Tento recept jsem dělala výhradně svému dítěti, proto jsem se vyvarovala některých klasických postupů, jako například špikování masa.
Už při nákupu jsem přemýšlela, jak maso originálně upravit pro malé dítě. Nakonec jsem se ale rozhodla pro klasiku, o které vím, že syn zbožňuje a může jíst na kila a to ačkoli obsahuje moooc zeleniny. 

Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na kostky. Mezitím si rozehřejeme hrnec, přidáme tuk a vložíme do něj osolené a opepřené maso a zprudka opečeme ze všech stran. Opečené maso vyjmeme a do výpeku nasypeme nakrájenou zeleninu (bez cibule) a necháme opékat. Přidáme tuk, pokud bude třeba, aby se nám zelenina nepřipalovala. Přidáme sůl a mletý pepř a necháme opékat asi 5 minut, než začne trochu zlátnout. Poté přidáme na drobno nakrájenou cibuli a na kousky nakrájené jablko a opékáme až je cibule do sklovata. Přidáme tymián, bobkový list, nove koření, kuličky pepře a rozdrcený česnek. Nakonec přidáme lžíci hořčice, opéct chvíli opečeme, vložíme maso zpět do hrnce a zalijeme částí vývaru tak, aby byla zelenina a většina masa zalitá. Vše promícháme a přivedeme k varu. Poté vložíme hrnec přikrytý poklicí do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Každou půlhodinu maso zkontrolujeme a otočíme, aby se nepřipálilo. Pečeme do měkka (cca 1,5h). Když je maso měkké, vyjmeme ho. Vyjmeme i koření a omáčku rozmixujeme. Dle potřeby ředíme vodou nebo vývarem. Nakonec zjemníme smetanou a dochutíme dle potřeby solí a pepřem.
Maso nakrájíme na plátky a podáváme s omáčkou a těstovinami nebo knedlíky.
Do dospělé verze bych dala cukr a citron. V dětské toto vynechávám, proto přidávám jablíčko, které omáčku trochu přisladí.

2015-07-29 Hlavní chody

Poznámka

Uvedené ingredience jsou na 3 dospělácké porce, pokud vaříte dětem, je to na cca 7 dětských porcí.

Autor:

Počet porcí
3
 porce
Typ jídlamasa
Receptpro děti
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravyvaření
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI