Ingredience: | |||||
pštrosí filet | 500 g | velká mrkev | 4 ks | velká petržel | 2 ks |
menší celer | 1/4 ks | velká cibule | 1 ks | jablko | 1 ks |
plnotučná hořčice | 1 lžíce | česnek | 1 stroužek | čerstvý tymián | špetka |
vývar | 1 l | bobkový list | 2 - 3 ks | nové koření | 3 kuličky |
pepř | 4 kuličky | sůl | dle chuti | mletý pepř | špetka |
smetana ke šlehání | 150 ml | tuk | dle potřeby |
Tento recept jsem dělala výhradně svému dítěti, proto jsem se vyvarovala některých klasických postupů, jako například špikování masa.
Už při nákupu jsem přemýšlela, jak maso originálně upravit pro malé dítě. Nakonec jsem se ale rozhodla pro klasiku, o které vím, že syn zbožňuje a může jíst na kila a to ačkoli obsahuje moooc zeleniny.
Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na kostky. Mezitím si rozehřejeme hrnec, přidáme tuk a vložíme do něj osolené a opepřené maso a zprudka opečeme ze všech stran. Opečené maso vyjmeme a do výpeku nasypeme nakrájenou zeleninu (bez cibule) a necháme opékat. Přidáme tuk, pokud bude třeba, aby se nám zelenina nepřipalovala. Přidáme sůl a mletý pepř a necháme opékat asi 5 minut, než začne trochu zlátnout. Poté přidáme na drobno nakrájenou cibuli a na kousky nakrájené jablko a opékáme až je cibule do sklovata. Přidáme tymián, bobkový list, nove koření, kuličky pepře a rozdrcený česnek. Nakonec přidáme lžíci hořčice, opéct chvíli opečeme, vložíme maso zpět do hrnce a zalijeme částí vývaru tak, aby byla zelenina a většina masa zalitá. Vše promícháme a přivedeme k varu. Poté vložíme hrnec přikrytý poklicí do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Každou půlhodinu maso zkontrolujeme a otočíme, aby se nepřipálilo. Pečeme do měkka (cca 1,5h). Když je maso měkké, vyjmeme ho. Vyjmeme i koření a omáčku rozmixujeme. Dle potřeby ředíme vodou nebo vývarem. Nakonec zjemníme smetanou a dochutíme dle potřeby solí a pepřem.
Maso nakrájíme na plátky a podáváme s omáčkou a těstovinami nebo knedlíky.
Do dospělé verze bych dala cukr a citron. V dětské toto vynechávám, proto přidávám jablíčko, které omáčku trochu přisladí.
Uvedené ingredience jsou na 3 dospělácké porce, pokud vaříte dětem, je to na cca 7 dětských porcí.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI