Ingredience: | |||||
větší lilek | 1 ks | cuketa | 1 ks | větší červená paprika | 1 ks |
rajčata | cca 5 ks | cibule (červená a bílá) | 2 ks | česnek | 3 stroužky |
posekané čerstvé bylinky (rozmarýn, tymián, oregano) | hrst | sůl | dle chuti | olivový olej | trochu |
Začíná být venku krásně slunečno a teplíčko a to je pro mě balzám na duši. A taky se mi vždycky s přicházejícím létem mění chutě. Více zeleniny, jednoduše připravovaná masa, ryby, grilování ... Prostě ušetřit si čas trávený v kuchyni a být raději venku na zahradě a okukovat, co kde kvete, roste a plodí.
Takže dneska jsem připravila tuhle skvělou tradiční francouzskou zeleninu, úžasně vonící čerstvými bylinkami. Prvně jsem ji ochutnala u známých na chalupě v Sete ve Francii. Připravovali ji tímto tradičním způsobem, s plnou hrstí čerstvě nasekaných bylinek, k tomu byla rybka na grilu, vínko (teda já tenkrát ne, protože jsem ještě nebyla plnoletá) a koukali jsme na moře. Prostě paráda.
A teď už k receptu.
Všechnu zeleninu včetně cibule nakrájíme na přibližně stejně velké díly ( ne příliš malé, cca 2x2cm ), česnek na plátky. Při přípravě ratatouille je důležité postupně opékat každou zeleninu zvlášť. Takže nejprve rozpálíme na pánvi olej a orestujeme lilek pěkně dohněda. Vyjmeme do připravené misky a pokud nám vpil všechen olej, trošku na pánev přilijeme. Teď orestujeme papriku, opět vyndáme k lilku, orestujeme cuketu a dáme opět k již orestované zelenině. Nakonec orestujeme cibuli, pak přihodíme česnek, necháme rozvonět a rajčata. Ta jenom párkrát přehodíme. Na pánev vrátíme všechnu zeleninu, posypeme bylinkami a osolíme. Promícháme, prohřejeme a můžeme podávat. Zelenina musí zůstat na skus křupavá, nesmíme ji rozvařit. Proto se každá zelenina připravuje zvlášť. Takhle jsem se to naučila ve Francii.
Lilek, cuketa, paprika a rajčata by měla být zastoupena v pokrmu stejným dílem.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI