Řecká musaka zpět

Ingredience:
lilek2 ksstředně velké brambory5 ksmleté maso400 g
cibule1 ksčervené víno100 mldrcená rajčata150 - 200 g
skořice špetkaoregano špetkapepř špetka
cukr špetkasůl dle chutiolej dle potřeby
Bešamel:
máslo2 lžícehladká mouka2 lžícemléko150 ml
nastrouhaný sýr - čedar, blaťácké zlato apod.100 gžloutek1 ksmuškátový oříšek špetka
sůl dle chuti
lilek 2 ks, středně velké brambory 5 ks, mleté maso 400 g, cibule 1 ks, červené víno 100 ml, drcená rajčata 150 - 200 g, skořice špetka, oregano špetka, pepř špetka, cukr špetka, sůl dle chuti, olej dle potřeby, máslo 2 lžíce, hladká mouka 2 lžíce, mléko 150 ml, nastrouhaný sýr - čedar, blaťácké zlato apod. 100 g, žloutek 1 ks, muškátový oříšek špetka, sůl dle chuti

Příprava

Miluju Řecko i s jeho úžasnou kuchyní. Vždycky, když tam přijedeme na dovolenou, vyhledávám tradiční jídla jako je pastitio,  gyros a musaku. Tyhle tři věci si musím pokaždé dát, hlavně mimo hotel. Ve vesnických domácích kuchyních to prostě chutná jinak . A já na musaku dneska dostala hroznou chuť a tak se nedalo nic dělat. Musela být co nejrychleji v troubě...

Nejprve nakrájíme lilky na centimetrové plátky a jelikož je budeme péct později na oleji, osolíme je a necháme alespoň půl hodiny vypotit. Pokud budou vypocené, budou do sebe sát méně tuku. Poté je osušíme papírovou utěrkou.
Oškrábané brambory nakrájíme na malinko slabší plátky než lilek a uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Slijeme je.
Lilky pozvolna opečeme na rozpáleném oleji a necháme odstát olej na papírových utěrkách. 
Cibuli nakrájíme na drobné kostičky na oleji necháme zesklovatět. Přidáme mleté maso, okořeníme, osolíme a restujeme. Vařečkou se snažíme maso důkladně oddělovat, aby nám nezůstaly slepené kusy. Poté jej podlijeme vínem a necháme odpařit. Nakonec vlijeme drcená rajčata a 20 minut dusíme, dokud se skoro všechna šťáva nevsákne do masa. Já malinko přislazuji třtinovým cukrem a srazím tak kyselost rajčat. Ale nemusíte, podle vaší chuti.
Do vyšší zapékací misky nebo pekáčku budeme vrstvit vše připravené. Rozdělte všechno na poloviny. Nejprve na dno přijdou rozprostřít plátky lilků, malinko je osolte, na ně brambory a maso, na maso opět brambory, maso a končí se vrstvou lilků.
Teď připravíme bešamel, ten vždy připravujte jako poslední, velmi rychle stydnutím tuhne. Rozehřejte máslo, vsypte na něj mouku a opražte světlou jíšku, tu postupně zalévejte mlékem a důkladně rozmíchávejte hrudky dohladka. Přisypte nastrouhaný sýr a nechte zcela rozpustit. Odstavte ze zdroje tepla, vmíchejte žloutek, výrazněji osolte a okořeňte špetkou muškátového oříšku. Bešamelem zalijte celý pokrm a zakryjte alobalem. Vložte do trouby rozpálené na 200C a pečte 40 minut. Poté odkryjte alobal a nechte opéct ještě dozlatova. Před podáváním nechte malinko zchladnout, bude se lépe servírovat.

2015-11-04 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlamasa
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravyzapékání
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy90 min
Nápojvíno červené
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI