Řepné curry s cizrnou zpět

Ingredience: cibule2 ksGhí2 lžíce
sůl dle chutičerná hořčičná semínka1 lžičkakari lístkycca 10 ks
kuličky koriandru1 lžičkařímský kmín1 lžičkastředně velké červené řepy3 ks
mletý korinadr2 lžičkycurry mild2 lžičkychilli1/4 - 1/2 lžičky
asafoetida neboli hing špetkavoda na poldévánícca 500 mluvařená cizrnacca 300 g
čerstvé lístky koriandru nebo hladkolisté petrželky dle chuti
Ingredience: , cibule 2 ks, Ghí 2 lžíce, sůl dle chuti, černá hořčičná semínka 1 lžička, kari lístky cca 10 ks, kuličky koriandru 1 lžička, římský kmín 1 lžička, středně velké červené řepy 3 ks, mletý korinadr 2 lžičky, curry mild 2 lžičky, chilli 1/4 - 1/2 lžičky, asafoetida neboli hing špetka, voda na poldévání cca 500 ml, uvařená cizrna cca 300 g, čerstvé lístky koriandru nebo hladkolisté petrželky dle chuti

Příprava

Včera bylo smoothie, ze známé účinné trojkombinace řepa-jablko-mrkev, návod ZDE. O víkendu byla chuť na Indii a uvařila jsem variaci na Curry zase s červenou řepou. Mám teď slabší játra, což se u mě hned projevuje vyrážkou nebo osypáním a pálením nebo až škrábáním očí. Takže jsem o víkendu jela hodně řepu a po dvou dnech problémy už ustupují! Osvědčila se mi také černá ředkev, šťáva z kysaného zelí i to zelí samotné. Nasadila jsem ještě kůru z kopřivového čaje a bude zase líp. Jsem celkem extrémní atopik už od malinka a dalo by se říct, že to mám už díky vege a omezení mléka, bílého cukru, bílé mouky a zařazení fermentovaných a spíše sezónních potravin, hodně pod kontrolou. Můžu normálně fungovat. Po Vánocích se o mě ale ekzém často pokouší. Leden bývá pro mě kritický. Už dávno nejsem ale ve stavu, zralá tak akorát na injekci a spousty kortikoidů ve formě mastiček. Chtělo by to ale pořádný detox, a takyže se na něj jara chystám. Cítím silnou potřebu. Precizní yogínský detox jater a trávení, který jsem poprvé praktikovala sama před 6 - 7 lety a po pár letech se ho naučila provádět důkladněji a současně i pohodlněji od mých učitelů. 

Nepoužívám cibulové pyré ani speciální dál (umleté směsi koření s loupanou půlenou luštěninou) jako Indové. Dělám si to po svém, takže začneme na cibulce jako po česku. Přidáme k ní do rozpáleného tuku hořčičné semínko, koriandr a římský kmín. Když začnou prskat, vložíme na kostičky nakrájenou červenou řepu, zasypeme mletým koriandrem, curry, chilli a asafoetidou, dusíme do změknutí a postupně přitom podléváme! Na závěr vmícháme uvařenou cizrnu a podáváme ideálně s kvalitní rýží basmati.

2018-02-06 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlazeleninová jídla
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravydušení
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI