Šafránové rizotto zpět

Zeleninový vývar:
mrkev1 kspetržel1 kspórek kousek
cibule1/2 kslibeček nebo zelená petrželka dle chutibobkový list1 ks
nové koření2 kuličkypepř4 kuličkysůl dle chuti
pepř dle chutiČeské Ghíčko1/2 lžíce
Rizotto:
zeleninový vývarcca 1 lkulatozrnná rýže na rizotto (arborio, carnaroli)330 gČeské Ghíčko1 lžíce
suché bílé víno1 dclstřední cibule1 ksšafrán v prášku1 balíček (0,3 g)
šafrán pár pestíkůparmazán50 gmáslo2 lžíce
mrkev 1 ks, petržel 1 ks, pórek kousek, cibule 1/2 ks, libeček nebo zelená petrželka dle chuti, bobkový list 1 ks, nové koření 2 kuličky, pepř 4 kuličky, sůl dle chuti, pepř dle chuti, České Ghíčko 1/2 lžíce, zeleninový vývar cca 1 l, kulatozrnná rýže na rizotto (arborio, carnaroli) 330 g, České Ghíčko 1 lžíce, suché bílé víno 1 dcl, střední cibule 1 ks, šafrán v prášku 1 balíček (0,3 g), šafrán pár pestíků, parmazán 50 g, máslo 2 lžíce

Příprava

Tak se mi do rukou dostal šafrán. Už jsem ho kdysi zkoušela dát do nějakého jídla, ale s nevalným úspěchem. Až nedávno jsem zjistila, že jsem ho prostě použila špatně. Tak když jsem se ho tentokrát odhodlala použít podruhé, rozhodla jsem se vsadit na jistotu a klasiku, tedy rizotto. Doma se ujalo i přes manželův dlouhodobý odpor k českým verzím suché rýže zvané "rizoto". Dítě ho dostalo na hlídání k babičce a protože ho prý nechtělo, snědla ho babička místo něj a prý si náramně pochutnala.
Šafránové rizotto se dá jíst třeba s porcí ryby či nějakého masa, ale dá se také pojmout jako vegetariánský oběd - v tom případě jsem rozhodně nešetřila sýrem.

Vývar: 
Nejdříve si dáme vařit vývar. Je možné jen naházet suroviny do hrnce a táhnout. Já ale raději zeleninu opékám, uvolní se z ní pak lepší chuť. Takže jsem vývar připravovala tak, že jsem si oloupala a nastrouhala najemno mrkev a petržel, oloupanou cibuli jsem si pokrájela nadrobno, pórek na kolečka, rozpálila jsem si hrnec, do něj půl lžíce ghí a na to hodit zeleninu a cibuli. Chvíli necháme zarestovat, osolíme a opepříme, hodíme kuličky koření a bobkový list, opět chvíli zarestujeme (stačí pár sekund) a poté zalijeme vodou. Přidáme libeček (nebo petrželku) a necháme táhnout aspoň půl hodiny.

Rizotto:
V rozpáleném hrnci rozpustíme ghí a dáme na něj restovat najemno nakrájenou cibuli. Až je cibulka do sklovata, nasypeme do hrnce rýži (kterou neproplachujeme) a necháme zarestovat, aby se v ryži zatáhl škrob. Podlijeme vínem a necháme odpařit tekutinu. Poté postupně po troškách přidáváme vývar a mícháme, když se vývar vsákne do rýže přidáme další a takto postup opakujeme, dokud není rýže na zkus. Odhadem to zabere cca 10 minut. Mezitím si rozmícháme šafránový prášek v troše vlažné vody a vmícháme do rýže. Nakonec přidáme ještě snítky šafránu, promícháme, odstavíme z ohně a vmícháme máslo a polovinu parmezánu. Druhou polovinou dozdobíme jednotlivé porce.

2016-06-06 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
3
 porce
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ostatní
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI