Zeleninový vývar: | |||||
mrkev | 1 ks | petržel | 1 ks | pórek | kousek |
cibule | 1/2 ks | libeček nebo zelená petrželka | dle chuti | bobkový list | 1 ks |
nové koření | 2 kuličky | pepř | 4 kuličky | sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti | České Ghíčko | 1/2 lžíce | ||
Rizotto: | |||||
zeleninový vývar | cca 1 l | kulatozrnná rýže na rizotto (arborio, carnaroli) | 330 g | České Ghíčko | 1 lžíce |
suché bílé víno | 1 dcl | střední cibule | 1 ks | šafrán v prášku | 1 balíček (0,3 g) |
šafrán | pár pestíků | parmazán | 50 g | máslo | 2 lžíce |
Tak se mi do rukou dostal šafrán. Už jsem ho kdysi zkoušela dát do nějakého jídla, ale s nevalným úspěchem. Až nedávno jsem zjistila, že jsem ho prostě použila špatně. Tak když jsem se ho tentokrát odhodlala použít podruhé, rozhodla jsem se vsadit na jistotu a klasiku, tedy rizotto. Doma se ujalo i přes manželův dlouhodobý odpor k českým verzím suché rýže zvané "rizoto". Dítě ho dostalo na hlídání k babičce a protože ho prý nechtělo, snědla ho babička místo něj a prý si náramně pochutnala.
Šafránové rizotto se dá jíst třeba s porcí ryby či nějakého masa, ale dá se také pojmout jako vegetariánský oběd - v tom případě jsem rozhodně nešetřila sýrem.
Vývar:
Nejdříve si dáme vařit vývar. Je možné jen naházet suroviny do hrnce a táhnout. Já ale raději zeleninu opékám, uvolní se z ní pak lepší chuť. Takže jsem vývar připravovala tak, že jsem si oloupala a nastrouhala najemno mrkev a petržel, oloupanou cibuli jsem si pokrájela nadrobno, pórek na kolečka, rozpálila jsem si hrnec, do něj půl lžíce ghí a na to hodit zeleninu a cibuli. Chvíli necháme zarestovat, osolíme a opepříme, hodíme kuličky koření a bobkový list, opět chvíli zarestujeme (stačí pár sekund) a poté zalijeme vodou. Přidáme libeček (nebo petrželku) a necháme táhnout aspoň půl hodiny.
Rizotto:
V rozpáleném hrnci rozpustíme ghí a dáme na něj restovat najemno nakrájenou cibuli. Až je cibulka do sklovata, nasypeme do hrnce rýži (kterou neproplachujeme) a necháme zarestovat, aby se v ryži zatáhl škrob. Podlijeme vínem a necháme odpařit tekutinu. Poté postupně po troškách přidáváme vývar a mícháme, když se vývar vsákne do rýže přidáme další a takto postup opakujeme, dokud není rýže na zkus. Odhadem to zabere cca 10 minut. Mezitím si rozmícháme šafránový prášek v troše vlažné vody a vmícháme do rýže. Nakonec přidáme ještě snítky šafránu, promícháme, odstavíme z ohně a vmícháme máslo a polovinu parmezánu. Druhou polovinou dozdobíme jednotlivé porce.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI