Ingredience: | |||||
slávky | 0,5 - 1 kg | cibule | 1/2 ks | česnek | 6 stroužků |
dobré bílé nebo růžové víno | 3 dcl | voda | 2 dcl | citron | 1 ks |
sůl | špetka | bobkový list | 2 ks | petrželka | hrstka |
velké rajče | 1/2 ks | olivový olej | trochu |
Nejméně zábavnou částí přípravy skvělých slávek je jejich čištění.
Ať si v Marseille a okolních malebných vesničkách sednete do kterékoliv restaurace, jejichž nespočetné množství lemují promenády kolem malebných přístavů a blankytných pláží, téměř vždy na vás již od vchodu bude mrkat cedule s nápisem Moules et frites [mul e frit]. Slávky s domácími hranolky. Za (na francouzské restaurace) nízkou cenu kolem deseti euro si pochutnáte na kilogramu šťavnatých slávek, připravovaných s mnoha variacemi omáček – nejen klasicky na víně a česneku, ale také v provensálské omáčce, curry omáčce nebo zajímavě například omáčce z modrého aromatického sýru roquefort (vyzkoušeno – fakt je to dobré!). A protože na marseillských trzích pořídíte slávky různých druhů za nula nula nic a protože v jednoduchosti a klasice je krása, ráda bych vám předala osvědčený recept na ty naše oblíbené. Jen hranolky si raději necháváme k masu, přeci jen je mnohem zábavnější a chutnější si do šťávičky pod slávkami namáčet čerstvou křupavou bagetu.
Nejméně zábavnou částí přípravy skvělých slávek je jejich čištění. Nejlepší je vzít si k ruce ostrý nožík a ve studené vodě ze slávek oškrábat všechny nečistoty, můžete zkusit také hrubý kartáček. Z každé slávky navíc koukají po boku tzv. vousy, které je třeba prudším pohybem odtrhnout. Pokud najdete slávku, která je otevřená, vyhoďte ji – taková slávka již není mezi živými a vám by mohla způsobit akorát tak střevní potíže. Pokud máme slávky očištěné, můžeme se těšit na koncert vůní a chutí. Na dobrém olivovém oleji zpěňte nadrobno nakrájenou cibulku a česnek, spolu s bobkovým listem. Česnek nezapomeňte přidat pouze na krátkou dobu, aby nezhořkl. Zalijte vínem a nechejte asi 5 minut redukovat – z vína se odpaří alkohol a zůstane skvělá šťávička. Lehce osolte (nepřehánějte – slávky vám do vývaru pustí slanou mořskou vodu), přidejte šťávu z cca půlky citronu a nadrobno pokrájené rajče. Po několika minutkách zalijte vodou a nechte probublávat, dokud cibulka, česnek a rajče nezměknou. V tomto okamžiku přidejte slávky, zasypte sekanou petrželkou, promíchejte, přiklopte a nechte škeble koupat asi dalších 10 minut. Že jsou hotové, poznáte jednoduše – slávky jsou otevřené a maso má zdravou světle oranžovou barvu. Nyní už nezbývá, než servírovat i s vývarem. Slávky nakonec pokapat citrónem a pochutnávat si v kombinaci s dobrou bagetkou a zbytkem vína v lahvi.
Pokud vám i po hodování zbude šťáva pod slávkami, v žádném případě ji nevylévejte. Takovou dobrotu můžete zmrazit a použít jako základ do nějaké dobré omáčky. Nebo, máte-li i jiné mořské plody, vykoupejte ve šťávě i je. Očištěné a naporcované krevety nebo olihně či chobotničky povařte v osolené vodě s citronovou štávou, poté zprudka dozlatova osmahněte na olivovém oleji a dalších pár minut nechejte lebedit na mírném plameni podlité právě šťávičkou ze slávek. Bon appétit!
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI