Španělský ptáček zpět

Závitky:
hovězí kýta (á 150 g)4 plátkynatvrdo uvařené vejce1 kssterilovaná okurka2 ks
plnotučná hořčice4 lžícestřední cibule1 ksšpek20 - 40 g
gothajský salám nebo špekáček80 gsůl dle chutipepř dle chuti
Omáčka:
sádlo50 gstřední cibule3 ksšpek40 g
hladká mouka1 vrchovatá lžícehovězí vývar800 mllák z okurek100 ml
plnotučná hořčice1 lžíce
hovězí kýta (á 150 g) 4 plátky, natvrdo uvařené vejce 1 ks, sterilovaná okurka 2 ks, plnotučná hořčice 4 lžíce, střední cibule 1 ks, špek 20 - 40 g, gothajský salám nebo špekáček 80 g, sůl dle chuti, pepř dle chuti, sádlo 50 g, střední cibule 3 ks, špek 40 g, hladká mouka 1 vrchovatá lžíce, hovězí vývar 800 ml, lák z okurek 100 ml, plnotučná hořčice 1 lžíce

Příprava

Typicky české jídlo je španělský ptáček (to zní zvláštně, že ano?) - tenké plátky hovězího masa, do kterých zabalíte vejce, špek, kus buřtu, cibuli a kyselou okurku. Tohle jídlo doma vaří skoro každý a každý na to má svůj recept. Já si oblíbila ten od Romana Vaňka a jen lehce ho modifikovala. Pokud dbáte na štíhlou linii, vynechte špek (popřípadě i uzeninu) v závitcích a dejte ho i méně do základu omáčky, pokrm bude stále moc dobrý a kalorická (hlavně tuková) zátěž se sníží. 

Nejprve si připravíme závitky. Plátky naklepeme přes mikrotenový pytlík (aby se nepotrhalo maso), řádně osolíme, opepříme a každý potřeme lžící hořčice. Na plátek naskládáme asi 5-10 g špeku (špalíček a nebo na plátky), 20 g gothaje/špekáčku (špalíček),čtvrtku vejce, půlku okurky(nakrájené podélně na čtvrtky - do každého závitku dáme 2 čtvrtky) a čtvrtku cibule na plátky. Řádně zabalíme a převážeme kuchyňským provázkem nebo zajistíme jehlami.

Pokračujeme omáčkou. V kastrolu rozehřejeme sádlo a  opečeme na něm ptáčky ze všech stran dohněda. Vyndáme je na talíř a do výpeku dáme nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájený špek, orestujeme dohněda. Zaprášíme moukou a opět restujeme dohněda. Zalijeme vývarem, přidáme hořčici, lák z okurek, promícháme, vrátíme do hrnce ptáčky a přivedeme k varu. Stáhneme oheň na minimum, přiklopíme pokličkou a dusíme asi hodinu a půl doměkka.

Ptáčky vyndáme a odstraníme z nich provázek/jehly. Šťávu případně dochutíme solí a pepřem (já obvykle už nedochucuji, hořčice, lák a sůl z masa je tak akorát) a přecedíme ji přes síto na ptáčky. Šťávu lze i necedit a nechat s kousky cibule a špeku a nebo rozmixovat tyčovým mixérem (já jí mixuji, cibule omáčku částečně zahustí)

Podáváme s rýží.

2016-03-24 Hlavní chody

Poznámka

Inspirace: Roman Vaněk, Poklady klasické české kuchyně.

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravydušení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno červené
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI