Staročeský trhanec zpět

Ingredience:
žloutky2 ksbílky vyšlehané do pěny2 ks12% smetana125 ml
mléko125 mlmoučkový cukr60 gpolohrubá mouka175 g
máslo1 lžíceovoce dle chuti
Smetanová zálivka:
zakysaná smetana nebo jogurt1 kelímekcitronová kůra dle chutivanilkový cukr dle chuti
žloutky 2 ks, bílky vyšlehané do pěny 2 ks, 12% smetana 125 ml, mléko 125 ml, moučkový cukr 60 g, polohrubá mouka 175 g, máslo 1 lžíce, ovoce dle chuti, zakysaná smetana nebo jogurt 1 kelímek, citronová kůra dle chuti, vanilkový cukr dle chuti

Příprava

Oběd zvaný rychlovka, když prostě není čas na větší čarování v kuchyni. Tuto klasiku si pamatuji z VŠ menzy, snad nikdy jsem nevynechala...

Žloutky, mléko, smetanu, cukr a mouku smícháme v těsto, do kterého přimícháme sníh z bílků. Do pekáčku dáme lžíci másla a šoupneme jej do trouby rozpustit. Troubu v tuto chvíli zapneme na 220°C. Na rozpuštěné máslo vlijeme těsto a dáme péct na cca 12 minut.

Mezi tím si připravíme smetanovou zálivku smícháním všech shora uvedených surovin.

Po upečení roztrháme trhanec na menší kousky, pomůžeme si lžící. Na talíři poléváme smetanou. 

Ovoce můžeme buď podávat čerstvé - posypeme na talíři hotový trhanec, a nebo jej můžeme zapéct do trhance - tedy před tím, než jej vložíme do trouby, posypeme syrové těsto ovocem. 

Podáváme ihned po upečení ještě horké!

2016-02-22 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
3
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy20 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI