Sushi zpět

Ingredience:
krátkozrnná rýže (Koshikari nebo Arborio)220 gvoda400 - 500 mlocet2 lžíce
cukr1 lžícesůl1 lžičkazpracované mořské řasy (Yaki Nori)5 plátků
Wasabi pasta dle chutiuzený losos, pstruh, nebo čerstvý tuňák125 glibanonská okurka (nebo obyčejná)1 ks
malé avokádo1/2 ksnaložený zázvor3 lžícesojová omáčka dle chuti
krátkozrnná rýže (Koshikari nebo Arborio) 220 g, voda 400 - 500 ml, ocet 2 lžíce, cukr 1 lžíce, sůl 1 lžička, zpracované mořské řasy (Yaki Nori) 5 plátků, Wasabi pasta dle chuti, uzený losos, pstruh, nebo čerstvý tuňák 125 g, libanonská okurka (nebo obyčejná) 1 ks, malé avokádo 1/2 ks, naložený zázvor 3 lžíce, sojová omáčka dle chuti

Příprava

Do rýže se dá zabalit všelicos. Fantazii se meze nekladou. Syrová ryba musí ale být bezpodmínečně čerstvá.

Rýži propláchněte několikrát pod tekoucí vodou, neměla by odtékat bílá voda, ale skoro čirá. Dejte rýži a vodu do hrnce. Přiveďte k varu a vařte nepřikryté 2 až 3 minuty na prudkém ohni, jakoby ji zavařte. Voda by se měla vsáknout do rýže. Poté hrnec přikryjte a vařte na velice mírném ohni další 3, 4 či 5 minut. Mělo by se vařit do doby, než se z vody vyvaří všechna voda.

Stáhněte z ohně a nechte 10 minut odpočinout. Mezitím si nechte rozpustit v octu cukr a sůl. Udělejte si takový nálev.

Vyndejte rýži z hrnce do mísy, přidejte nálev z octa, cukru a soli. Přidávejte dle chuti a míchejte opatrně, ať rýži nezničíte, spíš překlápíme, jako když do těsta vpravujme sníh z bílků. Míchejte chvilku, poté nechte rýži v misce, dokud rýže nevychladne.

Připravte si plátky řas na bambusové podložky, nebo na potravinářskou fólii. Lepší je určitě podložka! Já osobně dělám to, že řasu rozříznu a používám půlku, tzn. nedělám tlusté Sushi rolky, ale takové ty drobnější.

Rozprostřete rýži na dolní půlku plátku. Nechte asi 1-2 cm volné okraje, hlavně v horní části. Rýže tudíž tvoří obdélník. (Tento krok se nejlépe dělá když si navlhčíte ruce). Já si ruce namáčím ve zbytku nezpracovaného octového nálevu.

Do prostřed tohoto obdélníku naneste podélně proužek Wasabi. Opatrně, Wasabi je zabiják, takže lehce. Lepší je méně a poté si ho dopřát jako přílohu dle libosti.

Rybu, okurku a avokádo (a také cokoliv jiného co budete připravovat: losos apod.) nakrájejte na úzké nudličky. Tyto pak rovnoměrně rozdělte na proužek wasabi dle chuti apod. Obvykle si připravujeme Sushi z avokáda, lososa, krevet, surimi tyčinek a tak máme bohatší domácí nabídku.

Trochou vody navlhčete horní konec plátků, nebo zbytkem toho octového nálevu. Pomocí fólie rolujte plátek do roličky. Jak jsem už uvedl, podložka je lepší. Zabalte a nechte chvilku odpočinout. Všechno krásně zvlhne a poté se i lépe krájí.

Nakrájejte ostrým nožem na asi 2-3cm kousky. Podle toho, kolik jich a jak velké chcete mít. My děláme z jedné roličky celkem 6 malých kousků. Lépe se to jí. Nutností je ovšem ostrý nůž ...

Naaranžujte hezky na talíř a podávejte s malými mističkami wasabi, sojové omáčky a naloženého zázvoru.

2014-03-13 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ostatní
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI