Ingredience: | |||||
hovězí zadní | 1 kg | mrkev | 2/4 z celkové zeleniny | celer | 1/4 z celkové zeleniny |
petežel | 1/4 z celkové zeleniny | cibule | 2 ks | celý pepř | pár kuliček |
nové koření | pár kuliček | bobkový list | 1 ks | ocet | dle chuti |
vývar | dle potřeby | smetana | dle potřeby | ||
Karlovarský knedlík: | |||||
den staré rohlíky | dle potřeby | vlažné mléko | dle potřeby | žloutek | 2 ks |
máslo | kousek | sůl | špetka | hrubá mouka | dle potřeby |
bílky (sníh) | 2 ks |
Svíčkovou doma dělá každý a dle každého je ta jeho vždy nejlepší.
Já se držím klasiky - den předem naložit prošpikované a nasolené maso do kořenovky – celer, petržel, cibule a mrkev, dávám celý pepř, nové koření a bobkový list. Celé to přeliji nálevem z octa a vody, maso ještě přeliji přepuštěným máslem. Druhý den do předehřáté trouby a peču podle velikosti masa na 180-190 °C cca 3 hodiny. Tento čas je však orientační a záleží na velikosti a druhu masa. Poté maso vyjmout, přepasírovat, nebo rozmixovat zeleninu bez koření, zředím vývarem a zjemním smetanou. Hotovou omáčku dochutím. Na karlovarský knedlík rovněž najdete spoustu receptů. Já nakrájím den staré rohlíky na kostičky, přidám vlažné mléko, dva žloutky a rozpuštěné máslo, sůl. Tuto hmotu doplním o hrubou mouku, propracuji rukou a přidám sníh ze dvou bílků. Vytvořím knedlíky, které zabalím do vlhkého ubrousku a zavážu na každé straně dvakrát cca 1,5 cm od sebe. Dáme vařit a po pěti min. uvolníme první provázek. Pak vaříme ještě 20 minut.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI