Svíčková se žemlovým knedlíkem zpět

Ingredience:
hovězí maso (loupaná plec)1,5 kgšpek100 gsůl špetka
čerstvě mletý pepř špetkasádlo1 lžícemáslo + 1 lžíce na dokončení140 g
mrkev2 kspetržel1 ksceler1/4 ks
cibule1 ksjablko1 kscukr100 g
ocet150 mlplnotučná hořčice2 lžícebobkový list2 ks
nové koření6 kuličekpepř6 kuličekkůra a šťáva z 1/2 biocitronu dle chuti
bílé víno125 mlhovězí vývar750 mlhladká mouka50 g
smetana250 mlbrusinky dle chuti
Žemlové knedlíky:
starší žemle8 ksvejce2 ksmáslo30 g
mléko400 mlnasekaná petrželka hrstsůl špetka
čerstvě mletý pepř špetkahrubá mouka dle potřeby
hovězí maso (loupaná plec) 1,5 kg, špek 100 g, sůl špetka, čerstvě mletý pepř špetka, sádlo 1 lžíce, máslo + 1 lžíce na dokončení 140 g, mrkev 2 ks, petržel 1 ks, celer 1/4 ks, cibule 1 ks, jablko 1 ks, cukr 100 g, ocet 150 ml, plnotučná hořčice 2 lžíce, bobkový list 2 ks, nové koření 6 kuliček, pepř 6 kuliček, kůra a šťáva z 1/2 biocitronu dle chuti, bílé víno 125 ml, hovězí vývar 750 ml, hladká mouka 50 g, smetana 250 ml, brusinky dle chuti, starší žemle 8 ks, vejce 2 ks, máslo 30 g, mléko 400 ml, nasekaná petrželka hrst, sůl špetka, čerstvě mletý pepř špetka, hrubá mouka dle potřeby

Příprava

Co Čech, to jiný recept na svíčkovou. Tento je trochu pracnější, ale opravdu vynikající.

Špek si nakrájíme na špalíky a dáme do mrazáku.

Kořenovou zeleninu očistíme a nahrubo nastrouháme,

V hrnci rozpustíme sádlo a 60 g másla. Přidáme zeleninu. Opékáme dozlatova. Pak přidáme cibuli a ještě chvilku opékáme. Pak přidáme jablko nakrájené na kostičky, cukr, hořčici, citronovou kůru a koření, které jsme si zabalili do plátýnka. Zalijeme octem a mícháme. Vaříme tak dlouho, dokud se tekutina úplně neodpaří. Vypneme a necháme vychladnout. Mezitím vyndáme špek z mrazáku a prošpikujeme maso.

Vychladlou směsí obalíme maso a dáme do lednice (klidně i na 2 dny).

Pak buď dáme do hrnce, nebo jako já do pomalého hrnce, přidáme víno a vývar a vaříme do měkka.

Potom maso vyndáme, též koření.

80 g másla rozehřejeme a zpěníme na něm mouku. Jíškou zahustíme omáčku. Provaříme 10 minut.

Tyčovým mixérem rozmixujeme a ještě propasírujeme.

Nakonec zjemníme smetanou, máslem a dochutíme citronovou šťávou.

Na knedlíky nakrájíme žemle na kostičky, dáme do mísy, osolíme a opepříme. Pokropíme rozpuštěným máslem. V mléku rozšleháme vajíčka a nalijeme na žemle. Necháme asi 30 minut odležet, aby se žemle nasákly.  Přidáme nasekanou petrželku a podle potřeby mouku. Lehce promícháme a z hmoty tvoříme koule o průměru 6 cm. Dobře je zmáčkneme, aby se nám nerozpadly při vaření. Vaříme na páře asi 15 minut.

2014-11-18 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravyvaření
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy90 min
Nápojpivo
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI