Thajská smažená rýže s krevetami a pikantní zálivkou zpět

Ingredience:
uvařená nesolená jasmínová rýže200 gvyloupané a očištěné čerstvé krevety2 hrstivejce2 ks
jarní cibulka4 ksmenší mrkev1 ksčesnek2 stroužky
světlá sojová omáčka3 - 4 lžícehnědý cukr špetkačerstvý koriandr dle chuti
olej dle potřeby
Zálivka:
rybí omáčka1 lžíceteplá voda2 lžícehnědý cukr1 lžička
šťáva z limetky dle chutichilli paprička1 ksčesnek1 menší stroužek
uvařená nesolená jasmínová rýže 200 g, vyloupané a očištěné čerstvé krevety 2 hrsti, vejce 2 ks, jarní cibulka 4 ks, menší mrkev 1 ks, česnek 2 stroužky, světlá sojová omáčka 3 - 4 lžíce, hnědý cukr špetka, čerstvý koriandr dle chuti, olej dle potřeby, rybí omáčka 1 lžíce, teplá voda 2 lžíce, hnědý cukr 1 lžička, šťáva z limetky dle chuti, chilli paprička 1 ks, česnek 1 menší stroužek

Příprava

Koupila jsem si zase knihu o asijské kuchyni. Mám už jich sice několik, ale inspirace není nikdy dost. Jmenuje se " Dobrého kari není nikdy dost " a recepty v ní jsou od šéfkuchaře Jiřího Štifta. Je plná nejen thajských, indických a vietnamských pokrmů, ale i z jiných koutů Asie.
A protože jsem dneska s obědem spěchala, hned jsem si v ní zalistovala a našla super rychlou smaženou rýži. A za chvilku bylo hotovo.

Nejprve si připravíme zálivku. Do teplé vody vsypeme cukr a důkladně ho rozmícháme, pak přilijeme rybí omáčku a limetkovou šťávu a přidáme najemno nakrájenou papričku a česnek. Necháme odstát.
Doslaďte a dokyselte podle chuti).

Na oleji necháme rychle orestovat nasekané stroužky česneku, než začne hnědnout, rozklepneme k němu vajíčka a umícháme dosucha. Přidáme pokrájené bílé části cibulek, na jemné nudličky mrkev a cca 3 minuty restujeme. Pak vhodíme krevety a asi minutu je necháme orestovat. Přidáme rýži a zelené části cibulek. Důkladně promícháme a dochutíme cukrem a sójovou omáčkou. Jakmile jsou krevety růžovo - oranžové, sejmeme ze zdroje tepla a zasypeme posekaným koriandrem.
Podáváme se zálivkou, kterou si každý jídlo dochucuje.

2016-04-14 Hlavní chody

Poznámka

Rýži můžete nechat malinko nedovařenou, ještě se bude restovat.

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyrestování
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy20 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI