Thajské jarní závitky zpět

Ingredience:
kulatý rýžový "papír"10 listůzelí200 gvětší mrkev1 ks
houby - jidášovo ucho100 grýžové nudle50 gvětší cibule nebo jarní cibulky1 ks
česnek3 stroužkysojová omáčka50 mltmavý rýžový ocet50 ml
čerstvý koriandr nebo thajská bazalka dle chutisůl dle chutipepř špetka
Omáčka:
rybí omáčka2 lžícerýžový ocet1 lžíehorká voda100 ml
třtinový cukr dle chutilimetková šťáva1 lžičkačesnek1 stroužek
chilli paprička dle chuti
kulatý rýžový "papír" 10 listů, zelí 200 g, větší mrkev 1 ks, houby - jidášovo ucho 100 g, rýžové nudle 50 g, větší cibule nebo jarní cibulky 1 ks, česnek 3 stroužky, sojová omáčka 50 ml, tmavý rýžový ocet 50 ml, čerstvý koriandr nebo thajská bazalka dle chuti, sůl dle chuti, pepř špetka, rybí omáčka 2 lžíce, rýžový ocet 1 lžíe, horká voda 100 ml, třtinový cukr dle chuti, limetková šťáva 1 lžička, česnek 1 stroužek, chilli paprička dle chuti

Příprava

Když jsem byla na kurzu thajské kuchyně, tak jsme mimo jiné připravovali i jarní závitky. Ty se dělají po celé Asii, buď jsou nesmažené nepečené a říká se jim tzv. letní závitky anebo se smaží či nasucho pečou. My jsme dělali jak tepelně neupravené, tak jsme je nasucho opekli na pánvi. Obě varianty jsou narozdíl od smažených i dietní. Ukáži vám i postup při balení, není to nic složitého.

Zelí, mrkev, houby a cibuli nakrájíme na tenké nudličky. Rýžové nudle zalijeme horkou vodou a po několika minutách scedíme (řídíme se návodem na obalu). Zeleninu a houby zprudka orestujeme na rozpálené pánvi s trochou oleje . Asi po 5 minutách přidáme rozdrcený česnek, sójovou omáčku a bazalku. Nakonec vše důkladně promícháme s přesekanými rýžovými nudlemi. Rýžový papír krátce namočíme do vody a položíme na navlhčenou utěrku. Naplníme požadovaným množstvím nudlové směsi, přehneme okraje a napevno zarolujeme. Nejprve přehneme ze stran a poté pevně svineme ( viz. fotky )

Závitky podáváme buď bez další tepelné úpravy nebo je nasucho opečeme na pánvi či usmažíme v oleji.

Na zálivku nalijeme do misky rybí omáčku, ocet, rozmačkáme do ní česnek a nasekáme chilli papričku. Zalijeme horkou vodou a podle chuti dosladíme. Necháme zchladnout a před podáváním přecedíme. Můžeme také podávat se sladkou chilli omáčkou.

2015-11-10 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyostatní
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI