Ingredience: | |||||
vařené ovarové koleno | 1 ks | větší cibule | 1 ks | česnek | 4 stroužky |
pepř | dle chuti | kmín | dle chuti | sladká paprika | dle chuti |
chilli | dle chuti | černé pivo | 300 ml | sůl | dle chuti |
Od společnosti Schneider jsem dostala k otestování vařené vykostěné ovarové koleno vakuově zabalené. A pro web Jak na velké věci jsem měla za úkol vytvořit něco k snědku právě ze zmíněného kolena. Nechtělo se mi ho jen tak upéct a vzít si k němu hořčici s křenem, i když to je taky lahoda, a tak jsem popřemýšlela a zrealizovala maso trhané. Je spousta receptů s BBQ omáčkami apod. a já to pojala ryze po česku. Takové trhané výpečky.
Kůži na koleni nakrájíme do mřížky, celé ho jemně osolíme (už je vařené v osolené vodě), okořeníme. Cibuli a česnek nakrájíme nahrubo a vložíme do pekáče. Já jsem použila na tuto úpravu pomalý hrnec, který je bezva pomocník. Na cibuli s česnekem položíme koleno kůží nahoru, podlijeme pivem, přiklopíme a vložíme do trouby vyhřáté na 180C. Necháme péct hodinu a půl. Pokud je maso syrové, pečeme při teplotě cca 150C asi 4 hodiny. Poté odklopíme, zkusíme, zda je maso už dobře podušené a měkké tak, že jdou lehce vidličkou oddělovat vlákna. Pokud ne, ještě pečeme dál. V případě, že je měkké, vyjmeme ho na prkénko a dvěma vidličkami ho co nejvíce roztrháme na vlákna, případně posekáme. Vložíme zpět do pekáče, promícháme s výpekem, případně podlijeme trochou vody a již odkryté dopečeme.
Trhaným masem můžeme plnit bagety, sendviče, burgery nebo mezi dva chleby. Doplníme, čím máme rádi...hořčicí, křenem, kyselou okurkou...
Můžete použít i jiný kus vepřového masa, krkovici v celku apod., může se samozřejmě připravit i z masa syrového. Z koření jsem použila nové koření, které prodávám s názvem Čuník na pivu. Obsahuje pivní extrakt, česnek, cibuli papriku, kmín, rajčatový prášek, pepř, karamel a tymián...je skvělé.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI