Ingredience (15 závitků): | |||||
rýžový papír | 15 ks | olej | na smažení | voda nebo pivo | na namáčení papíru |
Náplň: | |||||
mleté vepřové maso | 450 g | jemné rýžové nudličky (připravené dle návodu) | 200 g | vejce | 2 ks |
mrkev | 1 ks | větší kedlubna | 1/2 ks | houby jidášovo ucho | dle chuti |
sójové klíčky | dle chuti | cibule | 1 ks | rybí omáčka | 2 - 3 lžíce |
čerstvý koriandr | dle chuti | sůl | dle chuti | pepř | dle chuti |
Omáčka k namáčení závitků: | |||||
voda | 50 ml | třtinový cukr | 1 lžíce | rýžový ocet nebo limetková šťáva | 1 lžíce |
rybí omáčka | 1,5 lžíce | česnek | stroužek | chilli paprička | dle chuti |
Mám strašně ráda asijské závitky v rýžovém papíře. Vietnamské nebo thajské, se zeleninou nebo masem, jarní nebo letní... to je fuk. K tomu si je namáčet do pikantní omáčky, která je bleskurychle hotová a jsem v sedmém nebi. Tak si pojďte zkusit pro změnu tyhle s mletým masem, zeleninou a nudličkami. Určitě jste je už jedli někde na streetfoodu nebo v asijském bistru... není to žádná věda.
Nejprve nechte namočit houby jidášovo ucho v horké, osolené vodě. Až dostatečně nabobtnají, opláchněte je a nakrájejte na jemné proužky. Připravené nudle nasekejte na kratší kusy a vložte je do mísy spolu s houbami. Přidejte klíčky, na hrubém struhadle nastrouhanou mrkev s kedlubnou, cibuli nakrájenou na drobné kostičky, posekaný koriandr a mleté maso. Vyklepněte ke směsi vejce, zlehka osolte, opepřete a dochuťte rybí omáčkou. Vše důkladně promíchejte, nejlépe vám to půjde rukou.
Rýžový papír namáčejte v míse s vodou, vždy nechte ponořené pár vteřin. Papír zgumovatí, ale nesmí se trhat. Položte ho na hladkou pracovní plochu. Ze směsi naberte asi 2 vrchovaté lžíce a zformujte z ní váleček v dolní třetině papíru. Nejprve zabalte směs spodní částí, přetáhněte cíp přes váleček a zasuňte pod směs. Pak přehněte papír z obou stran a pevně zaviňte až do konce papíru. Dost závitek utáhněte. Při balení i smažení závitků dávejte pozor, ať se vám nepřilepí k sobě.
Smažte ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje. Raději pozvolna, aby maso uvnitř nezůstalo syrové. Můžete smažit i ve fritéze. Nechte je okapat od přebytečného oleje na papírové utěrce.
Na omáčku jednoduše smíchejte všechny suroviny, cukr se musí zcela rozpustit. Přidejte posekaný česnek a podle chuti chilli papričku.
Závitky namáčejte do omáčky v mističce.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI