Vietnamské smažené závitky (Nem rán) s omáčkou zpět

Ingredience (15 závitků):
rýžový papír15 ksolej na smaženívoda nebo pivo na namáčení papíru
Náplň:
mleté vepřové maso450 gjemné rýžové nudličky (připravené dle návodu)200 gvejce2 ks
mrkev1 ksvětší kedlubna1/2 kshouby jidášovo ucho dle chuti
sójové klíčky dle chuticibule1 ksrybí omáčka2 - 3 lžíce
čerstvý koriandr dle chutisůl dle chutipepř dle chuti
Omáčka k namáčení závitků:
voda50 mltřtinový cukr1 lžícerýžový ocet nebo limetková šťáva1 lžíce
rybí omáčka1,5 lžícečesnek stroužekchilli paprička dle chuti
rýžový papír 15 ks, olej na smažení, voda nebo pivo na namáčení papíru, mleté vepřové maso 450 g, jemné rýžové nudličky (připravené dle návodu) 200 g, vejce 2 ks, mrkev 1 ks, větší kedlubna 1/2 ks, houby jidášovo ucho dle chuti, sójové klíčky dle chuti, cibule 1 ks, rybí omáčka 2 - 3 lžíce, čerstvý koriandr dle chuti, sůl dle chuti, pepř dle chuti, voda 50 ml, třtinový cukr 1 lžíce, rýžový ocet nebo limetková šťáva 1 lžíce, rybí omáčka 1,5 lžíce, česnek stroužek, chilli paprička dle chuti

Příprava

Mám strašně ráda asijské závitky v rýžovém papíře. Vietnamské nebo thajské, se zeleninou nebo masem, jarní nebo letní... to je fuk. K tomu si je namáčet do pikantní omáčky, která je bleskurychle hotová a jsem v sedmém nebi. Tak si pojďte zkusit pro změnu tyhle s mletým masem, zeleninou a nudličkami. Určitě jste je už jedli někde na streetfoodu nebo v asijském bistru... není to žádná věda.

Nejprve nechte namočit houby jidášovo ucho v horké, osolené vodě. Až dostatečně nabobtnají, opláchněte je a nakrájejte na jemné proužky. Připravené nudle nasekejte na kratší kusy a vložte je do mísy spolu s houbami. Přidejte klíčky, na hrubém struhadle nastrouhanou mrkev s kedlubnou, cibuli nakrájenou na drobné kostičky, posekaný koriandr a mleté maso. Vyklepněte ke směsi vejce, zlehka osolte, opepřete a dochuťte rybí omáčkou. Vše důkladně promíchejte, nejlépe vám to půjde rukou. 

Rýžový papír namáčejte v míse s vodou, vždy nechte ponořené pár vteřin. Papír zgumovatí, ale nesmí se trhat. Položte ho na hladkou pracovní plochu. Ze směsi naberte asi 2 vrchovaté lžíce a zformujte z ní váleček v dolní třetině papíru. Nejprve zabalte směs spodní částí, přetáhněte cíp přes váleček a zasuňte pod směs. Pak přehněte papír z obou stran a pevně zaviňte až do konce papíru. Dost závitek utáhněte. Při balení i smažení závitků dávejte pozor, ať se vám nepřilepí k sobě. 

Smažte ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje. Raději pozvolna, aby maso uvnitř nezůstalo syrové. Můžete smažit i ve fritéze. Nechte je okapat od přebytečného oleje na papírové utěrce. 

Na omáčku jednoduše smíchejte všechny suroviny, cukr se musí zcela rozpustit. Přidejte posekaný česnek a podle chuti chilli papričku.

Závitky namáčejte do omáčky v mističce.

2018-06-14 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
15
 porcí
Typ jídlachuťovky
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravysmažení
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI