Melounovo-jahodový fresh zpět

Ingredience:
citron (přidáváme až nakonec, množství závisí na kyselosti pomerančů)2 ksstředně velký meloun1/4 ksmražené jahody6 cm
malý pomeranč6 ksmeloun na ozdobu sklenic kousek
citron (přidáváme až nakonec, množství závisí na kyselosti pomerančů) 2 ks, středně velký meloun 1/4 ks, mražené jahody 6 cm, malý pomeranč 6 ks, meloun na ozdobu sklenic kousek

Příprava

Včera jsem se zase vydala na nákupy, doplnit zásoby a nakoupila jsem spousty pěkného ovoce, mezi nimi i půlku vodního melounu. 

Když jsem tedy dneska přemýšlela, jak ho nejlépe spotřebovat kromě ovocného salátu mě napadl osvěžující fresh. Jako dvě hlavní ingredience jsem zvolila meloun a české jahody (žádné bezchutné španělské apod.).

Označení meloun pochází z řečtiny a dá se přeložit jako "velké jablko" asi hodně z nás překvapí , že meloun je vlastně zelenina a né ovoce. Existuje samozřejmě hodně druhů melounů, lišících se tvarem, velikostí i chutí, pro nás asi nejznámějším je právě vodní meloun, který hodně z nás zná i z pohádky o Krtečkovi, kde se o něj dělí se svými přáteli. Jedná se o různě velkou odrůdu se zelenou tlustou slupkou a červeným vnitřkem se semínky i bez nich. U tohoto typu je většina melounu vlastně voda a to až z 93%. Tato sladká dužina je kupodivu vlastně nízkokalorickou pochoutkou, která obsahuje například kyselinu listovou, dále také jablečnou a citronovou a mnoho minerálů. Nejvíce však obsahují fruktózu a hodně vitamínu C., takže se jedná o velmi zdravou a osvěžující "zeleninu". Melouny se sklízejí hlavně v červenci a srpnu, kdy jejich cena klesá. Takže se jedná o sezónní ingredienci.

Jahody jsou samozřejmě také sezónní, ale bohužel už moc nejsou k sehnání, tedy ty české. Letos jich bylo zase nějak málo. Jahody patří samozřejmě mezi ovoce a existuje také mnoho druhů, které se lehce liší chutí  (což až tak nepoznáme tedy až na ty lesní) a pak také velikostí. Jsou velmi bohaté na vitamín C a to dokonce tak, že jsou srovnatelné s citrusy. Dále obsahují i mnoho minerálů,vitamínů ,lehce stravitelnou vlákninu a samozřejmě velké procento vody (cca 80%). Jejich velkou výhodou je, že obsahují menší podíl cukrů i když jsou tak sladké  - tak přesto se nejedná o kalorickou bombu ( tedy pokud je nepodáváme v čokoládě. Mají také další velmi zajímavou vlastnost - jsou afrodiziakální, mají pozitivní vliv na  tvorbu testosteronu, takže ideální na romantický večer,ale pozor aktivují  spermie !! Jsou také plné antioxidantů, takže jsou vhodné i pro naší pleť a celkově při detoxikaci, nachlazení apod.

Tento recept je časově nenáročný, zabere jen pár minut, jen k němu potřebujeme mixér na led a odšťavňovač.

Nejprve si oloupeme všechny pomeranče nebo kůru ořežeme nožem, což je o dost rychlejší, vhodíme do odšťavňovače a pak totéž uděláme s melounem. Nyní si do mixéru na led vhodíme zmražené jahody a zalijeme trochou vylisované šťávy, jinak by nám šlo rozmixovat jahody hůř) a rozmixujeme na jemné pyré bez větších kousků. Pyré vlijeme do nádoby s freshem, zamícháme a podle chuti přidáme citrony, pokud se nám zdá nápoj moc hustý použijeme další pomeranče.  Zamícháme, rozlijeme do sklenic a podáváme ozdobené  kouskem melounu. Pokud chceme, přidáme i kostky ledu.

2014-01-22 Nápoje

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
ostatní
Druh přípravystudená kuchyně
Příležitostostatní
Čas přípravy15 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI