Sirup z rýmovníku zpět

Ingredience:
rýmovník20 - 30 lístkůBIO citron, limetka nebo pomeranč dle chutivoda dle potřeby
čekankový sirup + třtinový cukr (březový) dle chutiskořice (nemusí být) špetkazázvor (nemusí být) dle chuti
rýmovník 20 - 30 lístků, BIO citron, limetka nebo pomeranč dle chuti, voda dle potřeby, čekankový sirup + třtinový cukr (březový) dle chuti, skořice (nemusí být) špetka, zázvor (nemusí být) dle chuti

Příprava

Náhlé výkyvy teplot, sychravé počasí, nedostatek sluníčka a následná)únava už zkrátka patří k podzimu. Přestože někteří jedinci tím procházejí bez jakékoliv újmy, jiní melou z posledního, byť se od rána do večera dopují vitamíny, tak zkuste dát důvěru přírodě. Aby se vám a vašim ratolestem s rýmou a nachlazením snáze bojovalo, vyrobte si vlastní léčivý sirup.

Den před samotným vařením sirupu připravíme odvar. Neumyté lístky rýmovníku spolu s plátky dobře očištěného citronu (či jiného citrusu) vložte do hrnce a zalijte horkou vodou tak, aby všechny suroviny byly zcela ponořené. Přiklopte pokličkou a nechte stát. Druhý den přeceďte přes husté sítko nebo plátěný ubrousek a scezený odvar přiveďte k varu. Ztlumte plamen a opatrně přisypte slazení. Vařte za občasného zamíchání na mírném stupni, dokud sirup nedostane měděný odstín a nezačne lehce houstnout.

Vaření se zpočátku může zdát jako "nekonečný příběh", jakmile se ale vyvaří hlavní díl vody, jde vše velmi rychle - proto od vaření neodcházejte a hlídejte, aby sirup nezačal pěnit a neutekl z hrnce (tzv. "hrnečku, vař". Správnou konzistenci sirupu vyzkoušíte jednoduše tak, že pomocí lžičky odkápnete malé množství na čistý talířek - pokud kapička drží tvar, je nejvyšší čas sirup odstavit. Po zchladnutí totiž poměrně dost zhoustne. Ještě teplý sirup ihned naplňte do skleniček, pevně uzavřete a otočte dnem vzhůru. Poté ho uchovávejte na chladném místě.

2017-11-09 Nápoje

Poznámka

Sirup je vhodný i pro těhotné.

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
ostatní
Druh přípravyostatní
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI