Šťáva (sirup) z černého rybízu zastudena zpět

1. várka:
omyté ovoce bez stopek2 lpřevařená chladná voda1,5 lkyselina citronová50 g
cukr krupice2,5 kg
2. várka:
ovoce z předešlého dne převařená chladná voda3/4 lkyselina citronová25 g
cukr krupice1,25 kg
omyté ovoce bez stopek 2 l, převařená chladná voda 1,5 l, kyselina citronová 50 g, cukr krupice 2,5 kg, ovoce z předešlého dne , převařená chladná voda 3/4 l, kyselina citronová 25 g, cukr krupice 1,25 kg

Příprava

Tuhle šťávu jsme doma dělávali odjakživa. Z rybízu, jahod nebo z malin, z těch byla nejlepší. Samozřejmě ovoce můžete i kombinovat. A jelikož se nic nevaří, všechny vitamíny v ní zůstanou. Letos byla nadúroda černého rybízu, tak byl zužitkován z větší části do šťávy. Ovoce použijete dvakrát a získáte přes 4 litry šťávy. Zkuste ji, je opravdu výborná.

Omyté ovoce vložte do velké sklenice nebo nekovové mísy. Nemačkejte ho, šťáva by se pak mohla kazit a začít kvasit. Posypte kyselinou citronovou a zalijte vodou. Nechte 24 hodin louhovat. Můžete občas zlehka promíchat, samozřejmě pouze dřevěnou nebo plastovou měchačkou.

Druhý den šťávu slijte přes síto s plátýnkem a vsypte cukr. Míchejte do rozpuštění. Chce to čas, občas, když kolem projdete, tak promíchejte a nechte zase stát. Šťáva by měla být čirá.

Zbylé ovoce opět posypte kyselinou citronovou a zalijte vodou. A zase nechte 24 hodin louhovat. Slijte, vsypte cukr a míchejte do rozpuštění.
Šťávu nalijte do vypařených sklenic a uzavřete. Můžete dát na povrch několik mm kvalitní slivovice nebo rumu, tím si zajistíte dlouhou trvanlivost. Ale já nedávám nic a nikdy se mi šťáva nezkazila.

2018-08-16 Nápoje

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
ostatní
Druh přípravyostatní
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI